Иновативен метод за лечение на хемороидална болест в „УМБАЛ-Пловдив
14/03/2024

 
 

С настъпването на пролетния сезон и разширяването на хранителния режим зачестяват случаите на хемороидална болест. Пациентите се оплакват от дискомфорт и кървене, съобщи началникът на Отделението по Хирургия в „УМБАЛ-Пловдив" д-р Йордан Йорданов.

 

Заболяването е често срещано, случаите се увеличават с напредване на възрастта и нерядко завоалират злокачествени формации на дебелото черво, а хемороидите са тяхната първа проява. Колкото по-развито е обществото, толкова повече хора са засегнати. Причините са добре известни - грешки в диетата, заседнал начин на живот, липса на физическа активност. Обичаен симптом е кървене при дефекация, което може да е с различен интензитет.

Началникът на Хирургията изтъкна, че медицинският преглед и инструменталното изследване, извършени навреме, могат да отделят чистата хемороидална болест от злокачествено заболяване на дебелото черво.

В зависимост от стадия на болестта и състоянието на пациентите начините на лечение са от консервативно до оперативно. По преценка на оператора терапията е строго индивидуално.

Пациентите, за съжаление, предпочитат самолечението с рекламирани продукти, избягват консултация с лекар заради ниска здравна култура и срам от прегледа при специалист.

В нашето отделение хемороидите се лекуват по иновативен метод, чиито предимства са бързо възстановяване в рамките на един ден, намален болничен престой и липса на постоперативни оплаквания, характерни за традиционните хирургични методи. В рамките на 24 часа след интервенцията пациентът се връща към обичайния си хранителен режим, нормалната си дефекация и физическата си активност. Д-р Йорданов каза, че болницата разполага с необходимата апаратура, с която се осъществява новото безкръвно лечение на хемороидалната болест, независимо от стадия.

Завеждащият съобщи, че в отделението всеки ден напълно безплатно се правят прегледи и пълна диагностика на дисталния отдел на храносмилателния тракт. За консултации пациентите могат да търсят медиците в приемния кабинет.  
 
Последни новини