Грипът преобладава, засегнати са деца от всички възрастови групи
01/02/2024

 
 
 

Д-р Анеса Георгиева, началник на Детско отделение в „УМБАЛ-Пловдив":

Грипът преобладава, поддържайки децата от всички възрастови групи

 

Д-р Анеса Георгиева е началник на Детско отделение в „УМБАЛ-Пловдив". Преди Коледа тя съобщава, че болестта сред децата нараства, но очакваме пикът да бъде в края на януари и началото на февруари.

Разбира се с нея каква е болестта в момента и как протичат вирусните инфекции сред децата.

  

Д-р Георгиева, наскоро прогнозирате, че пикът на епидемията от вирусни инфекции ще бъде до края на януари. Оправдаха ли се вашите очаквания?

 

С уговорката, че не се занимавам с национални данни, а според преминалите и постъпили болници в Детско отделение на „УМБАЛ-Пловдив" и в неговия спешен кабинет, моята прогноза се потвърждава. Пикът на заболеваемостта вече е настъпил.

 

Голямо ли е натоварването в Детското отделение на "УМБАЛ-Пловдив"? 

 

Да, в момента натоварването е огромно. То се определя не само от лежащо болните в стационара, а и от потока преминали болни през спешния приемен кабинет към отделението. Тук идват да се гледат много пациенти, които не са били при личния си лекар и без да имат нужда от болнично лечение, а защото, примерно, детето е повишило температурата от 1-2 часа. Иначе, почти всички легла в отделението са заети .

 

Какви са пациентите, които постъпват при вас?

 

В отделението постъпват само тези, които са в тежко състояние, не са се повлияли от проведеното домашно лечение, или вече са получили усложнения - бронхиолити, пневмонии, ларингити, отити и други.

 

Кои са най-засегнатите възрастови групи деца и кои вируси преобладават?

 

Засегнати са всички възрастови групи при децата, но като че ли преобладават малките - до 3-4 г., както и кърмачетата.

Според мен и според направените бързи тестове в приемния кабинет, както и изследванията в стационара, преобладават заболяванията от грип. По-малко са недостатъците и по-леко боледуват тези от Ковид-19. Разбира се, има и всички други сезонни вирусни инфекции, като респираторно-синцитиален вирус, аденовируси, риновируси и др.

 

Каква е водещата клинична картина?

 

Като цяло чисто клинично трудно бихме могли да кажем, какъв точно е причинителят - грип или други вируси. За всички е характерно острото начало, с висока температура, с или без кашлица, болки в гърлото, хрема. Някои пациенти имат гадене и връщане. Въпреки много близката симптоматика, все пак има и някои характерни симптоми като „зачервяване на очите" /б. а. - конюнктивити/ при аденовирусните инфекции и обилна, прозрачна хрема - при риновирусите /б. а. - носът капе на бърза капка, както често се казва/.

Важно е, обаче, пациентите да посещават избраните лични лекари и да следват техните указания, да не водят болничните си деца в детски градини и в училище, както и да не провеждат самолечение.

 

Какви са най-честите усложнения и какво лечение провеждате?

 

Вече споменах най-честите усложнения - бронхиолити и пневмонии. Това, което искам да подчертая е, че не е необходимо при вирусни инфекции веднага да се започне лечение с антибиотик, още по-малко този да не е предписан от лекар. Важно е да се започне с противовирусни и в частност противогрипни медикаменти, с продукти, които осигуряват имунната защита и симптоматични средства - за температура, за хрема, за кашлица. А усложненията - да, те се лекуват в болница.

 

/Публикуваме интервю, което началникът на Отделението по педиатрия д-р Анеса Георгиева дадено за в-к "Марица"./  
 
Последни новини