Клиниката по урология в „УМБАЛ-Пловдив“ с последно поколение супер модерна лазерна система
11/01/2024

 
 
 

Десет са вече пациентите на Клиниката по урология в „УМБАЛ-Пловдив",  лекувани с най-модерния лазер в Южна България. Точно преди Нова година получихме коледен подарък от ръководството на болницата и от Министерство на здравеопазването последно поколение холмиум лазерна система Quanta-Cyber Ho 100W за хирургично лечение на простата и камъни в пикочо-отделителната система, каза началникът проф. д-р Димитър Шишков.

Тази система е иновативна и прилага най-съвременните технологии в лазерното лечение, които се отличават с голяма мощност, енергия и честота на лазерния импулс. Прилага се при всички видове заболявания на простатната жлеза, като позволява да се извърши лазерна енуклиация на простата и се постига максимална радикалност при нейното премахване.

 

При лечение на рака на пикочния мехур и на бъбречно-каменната болест множеството вградени настройки, които лекарят може да приложи, позволяват максимално оптимизиране на оперативната интервенция. Според проф. Шишков това е най-добрият лазерен инструмент за разбиване на бъбречни камъни с минимална травматичност за пациента, защото не позволява на конкремента „да избяга", докато се разтрошава. С по-старите апарати в много случаи камъкът бягаше от пикочопровода към бъбрека и разбиването ставаше много по-трудно, обясни водещият уролог.

Подобни лазерни системи има в 4-5 лечебни заведения в Северна България, но в Южна тази е единствената. Благодарение на системата, произведена през 2023 г., и заедно с другия комбиниран лазерен апарат, както и последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни интервенции, най-голямата клиника в Южна България вече притежава най-новите технологии в лазерното лечение и предлага най-комплексното и съвременно лечение на урологичните заболявания. Може да се похвалим, че сме с пълния набор за лечение с тази методика, заяви проф. Шишков.

Той увери, че медиците са изключително доволни от резултатите, които са постигнали с досега оперираните 10 души, защото са отлични. Пациентите се възстановяват много по-бързо от интервенциите, които протичат без никакво кървене и са извършени за свръхкратко хирургично време - до 30 минути, в зависимост от големината на процеса.  
 
Последни новини