Усложнения от вирусни инфекции
29/12/2023
В Пулмологията на „УМБАЛ-Пловдив" лекуват болни с усложнения след неадекватна терапия

Пациентите с усложнения след прекарана вирусна инфекция, настанени в Отделението по вътрешни болести (Пулмология) към „УМБАЛ-Пловдив", все още не са много, но всички са в тежко състояние. Причината за това е, че дълго време не са търсили лекар, чакали са да им мине, затова и в началото терапията им не е била адекватна, обясни началникът д-р Илияна Вълканова. Според нея някои са толкова зле, че са спасявани в реанимацията на интензивното отделение.  

Тя и екипът, който ръководи, очакват случаите да нараснат след вълната от вирусни инфекции в края на януари. Въпреки това медиците са в пълна готовност, отделението е заредено с необходимите лекарства. Според пулмолозите букетът от вируси, който разболява стотици всеки ден - респираторни, грипни, вариантите на COVID, има риск да увеличи случаите. Причините са ясни - хората се събират с роднини и приятели, пътуват повече, простудяват се и не искат да постъпват в болницата по време на празниците, което води до усложнения.

Симптомите на вирусните инфекции са сходни - хрема, болки в гърлото и температура. Грипът започва внезапно, събаря човек, температурата е по-висока и предизвиква втрисане. Характерни за него, както и за COVID, са силната отпадналост и умората.

При появата на първите признаци е добре заразените да се изследват и за грип, и за COVID, защото по този начин се поставя точна диагноза, а това дава възможност за подбор на подходящата терапия.

Въпреки че силно увеличената заболеваемост в Китай да не вещае нова пандемия, тъй като не е изолиран нов патоген, пулмолозите са с изострено внимание. Наблюдава се нарастване на случаите на микоплазмена пневмония, причинена от Mycoplasma pneumoniae - бактерия, която може да се прояви както с леки респираторни инфекции, така и с тежка пневмония, припомни д-р Вълканова. И добави, че в 6 европейски държави вече са регистрирани болни, като в Дания и Франция има епидемично разпространение на заразяването. Има голяма вероятност случаите да се появят и тук.

Д-р Вълканова припомни, че освен пневмониите други чести усложнения са синузити, бронхити, плеврити, миокардити и перикардни изливи. В „УМБАЛ-Пловдив" се прилага комплексен подход при лечението и веднага се осигурява консултация със специалист, а при необходимост - болният се настанява в друго отделение. Най-често усложненията настъпват при пациентите с хронични белодробни заболявания, каза д-р Вълканова.

Важно е пациентите да поддържат естествения си имунитет, като доставят на организма си необходимите витамини и минерали, които ще го предпазят от вирусите или от по-тежко протичане на заболяването.  
 
Последни новини