В Световния ден за борба с диабета проверете кръвната си захар в „УМБАЛ-Пловдив
09/11/2023

 
 
 
 

Безплатно измерване на кръвния захар организира „УМБАЛ-Пловдив" от 8 до 19 ч. на 14 ноември, когато се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Изследванията ще се направят в заседателната зала на първия етаж от екипа на Отделението по ендокринология. Не е необходимо предварително записване, от желаещите няма да се изискват направления от личния лекар.

Кампанията е насочена към пациентите, диагностицирани със захарна болест, както и за лица с рискови фактори, а цялата е профилактика на усложненията, върху които лошият контрол върху нея причинява, заяви началникът д-р Станимира Станчева-Василева. На всички желаещи допълнително ще бъде дадена информация за хранителен, двигателен и терапевтичен режим.

 

Диабетът е социално значимо успешно, което у нас засяга вече над 520 000 души, но се смята, че има поне още 200 000 българи, които са болни, но не знаят. В Европа поддържат над 60 млн. души, а в света над 380 млн. имат захарен диабет тип 2. В момента над 1,1 млн. са деца и юноши, страдащи от тип 1.

Диабетът е хетерогенна група заболявания, тъй като освен посочените два най-често срещани типа, има още гестационен диабет, който се появява по време на бременност, а също и тип LADA и MODY. Възможно е да бъде предизвикан от медикаменти, напр. кортикостероиди, от други ендокринни заболявания /тиреотоксикоза напр./ или от заболявания на панкреаса. Други по-редки форми са резултат от генетичен дефект в инсулиновите рецептори или в инсулиновото действие.

Ако тип 1 е свързан с автоимунен процес, водещ до пълен инсулинов дефицит, то тип 2 може да се диагностицира при намалено ниво на инсулин, но и при патологично завишено.

Рисковите фактори, които биха могли да доведат до диабет със затлъстяването и наднорменото тегло, неправилното хранене, намалената двигателна активност, стресът, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, роднини със захарен диабет, метаболитен синдром и жени, родили бебе с тегло над 4 кг.

Д-р Станчева припомни, че за диабета се говори, ако кръвният захар сутрин на гладно е равна или над 7 ммол/л, а на 2-ри час в хода на оралния глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е ≥ 11,1 ммол /л. Диагнозата е сигурна и когато при случайно измерване резултатът е над 11,1 mmol/l. Друг диагностичен критерий е гликираният хемоглобин /NvA1s ≥ 6,5 %/. Нормалната стойност е до 6,1 mmol/l, като резултатната кръв трябва да е венозна.

Началникът на Ендокринология коментира, че не забранява приема на хранителни добавки за намаляване на кръвния захар на своите пациенти, но само като допълнение към основното назначено от специалист лечение. За здравите те не са показани и не е необходимо да се пият. 
 
Последни новини