20 октомври – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА
20/10/2023

 
 
 
 

КАКВО ЗНАЕМ И КАКВО САМИТЕ НИЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ЗА СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ СИ

 

ОСТЕОПОРОЗАТА е заболяване на скелета, при което има намаляване на масата на костното вещество,  при което костите изтъняват и губят плътността си. Това води до повишена костна чупливост и повишен риск от счупвания. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането.  

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ - заболяването заема 3-то място сред социално-значимите заболявания в света, защото след 50 г.в. една от 3 жени и един от 5 мъже получава фрактура вследствие на тази чупливост на костите.

РИСКОВИ ГРУПИ - жени в менопауза, старческа възраст, злоупотребяващи с алкохол, кафе и тютюневи изделия, продължителна имобилизация на тялото /залежаване/, наличие на придружаващи хронични заболявания - ендокринни, бъбречни, ревматологични, системни, болести на храносмилателния тракт, прием на някои медикаменти - кортикостероиди, тиреоидни хормони, хепарин, имуносупресивни, противоепилептични средства/.

ДИАГНОЗА - поставя се от лекар след извършване на преглед и резултати от специфични инструментални изследвания /рентгенография, остеоденситометрия/ и лабораторни изследвания /маркери за костна резорбция, маркери за костно образуване, ПКК, биохимични показатели за оценка функционалното състояние на черен дроб, бъбреци и др./.

КАК САМИ ДА СИ ПОМОГНЕМ - можем сами да сведем до минимум коригируемите рискови фактори за развитие и задълбочаване на остеопорозата и да предотвратим настъпването на фрактури чрез следните начини:

1/ ХРАНЕНЕ

-          адекватен прием на калций с храната

  • дневните нужди от калций са средно между 1000 и 1500 мг/дневно; максималната безопасна дневна доза е 2500 мг/дневно;
  • 1000 мг се набавят най-лесно с ежедневен прием на 500 мл прясно мляко, комбинирано с 50 гр. сирене или кофичка кисело мляко;
  • други богати на калций храни са: семена /мак, сусам, чия/, бобови култури /фасул, леща/, зелени листни зеленчуци, тофу, обогатени с калций храни /зърнени миксове, портокалов сок, ядкови млека/, сушени плодове /смокини и кайсии/;
  • при избор за допълнителен внос чрез калциеви таблетки е необходимо да не се превишава препоръчителната дневна доза на калций;

-          адекватен прием на витамин Д с храната

  • дневните нужди от витамин Д при мъже и жени под 65 г. са поне 600 IU/дн., а при мъже и жени над 65 г. поне 800 IU/дн.; допустима безопасна дневна доза на витамин Д е до 4000 IU/дн; при доказан дефицит на витамин Д или при диагностицирана вече остеопороза, дозите са многократно по-високи и се назначават единствено от лекар;
  • храни, богати на витамин Д са рибено масло, дива сьомга, сардини, скумрия, яйчен жълтък, черен дроб, гъби, млечни продукти /сирене, кашкавал, прясно мляко/;
  • при избор за допълнителен внос се прави избор между различните фармацевтични форми за прием на витамин Д по отношение вид и доза /капки, таблетки, орален спрей/.

      2/  ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ - има благоприятен ефект върху структурата на костите и тяхната здравина, способства за повишаване на мускулната сила и двигателната координация. Подходящи са упражнения с малки тежести, упражнения за сила, ходене.

         3/ СЛЪНЧЕВИ БАНИ - ежедневно излагане на слънце за поне 30 мин. UV индексът е най-силен по обедно време, така че тогава капацитетът на кожата за производство на витамин Д е най-голям. Но това означава и много по-лесно изгаряне. Затова е важно да има балансираност и безопасност при излагането на слънце.

     4/ ПРЕМАХВАНЕ НА ВЪЗМОЖНИТЕ РИСКОВИ ФАКТОРИ - спиране на тютюнопушенето, прием на не повече от 4 чаши кафе дневно, приложение на минимално ефективна доза кортикостероид и за възможно най-кратък срок и др.

     5/ ЛЕЧЕНИЕ, КОНТРОЛ И ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПРИДРУЖАВАЩИТЕ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦЯ ПО ТЕМАТА И ВЪПРОСИ МОЖЕТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ЕНДОКРИНОЛОГИЯ И БОЛЕСТИ НА ОБМЯНАТА ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН МЕЖДУ 8,00 И 13,30 Ч. НА ТЕЛЕФОН - 032/906-187

Екипът на отделение по Ендокринология и болести на обмяната с началник отделение д-р Станимира В. Станчева-Василева 
 
Последни новини