В Неонатологията на „УМБАЛ-Пловдив“ спасиха три екстремно недоносени бебета
15/09/2023

 
 
 
 
 
 

Екипът на Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив" спаси три бебета, родени с висока степен на недоносеност. Двете са момченца, едното от които е родено с тегло 860 гр., а другото - 1080 г. , посочи началникът на отделението д-р Славея Неделчева. Малко по-голямо е третото - момиченце, което при раждането си е с тегло 1500 гр.

И трите деца се развиха много добре и са изписани, след като достигнаха тегло 2300 - 2500 гр., каза завеждащата. Според нея добрите резултати се дължат до голяма степен и на отличното оборудване на отделението с иновативна апаратура - респиратори от последно поколение. Отделението е едно от най-модерните в страната, а екипът е един от най-опитните в отглеждането на деца с екстремно ниско тегло и в преодоляване на рисковете за тях. Медиците предлагат най-добрата и всеобхватна грижа. Стремежът им винаги е бил да следват научния прогрес в областта на Неонатологията.

От близо 6 месеца в отделението, което е единственото от такъв мащаб в Южна България, се приемат за лечение не само недоносени бебета, но и деца след тежки операции, които се нуждаят от специални грижи, посочи д-р Неделчева. Това е причината 46-те легла да бъдат непрекъснато заети.  
 
Последни новини