Модерна видеоендоскопска система в Гастроентерологията на „УМБАЛ-Пловдив“
06/07/2023

 
 
 
 

Улавя съмнителни за тумори зони с разделителна способност  в милиметри

 

С нова видеоендоскопска система е оборудвано Отделението по Гастроентерелогия в „УМБАЛ-Пловдив“. Благодарение на нея пациентите получават висококачествена диагностика и лечение при кървене от стомашно-чревния тракт, открива тумори и възпалителни заболявания. Това е следващо поколение видеоендоскопска система, която позволява да се извършват редица ендоскопски манипулации, като премахване на полипи и други от сферата на гастрохирургията, посочи началникът д-р Цветка Лахтариева.

 

С новата апаратура правим изследвания на стомаха и на дебелото черво, а чрез новата технология се подобрява визуализацията на изображенията и се намаляват до минимум артефактите, т.е. недействителните образи, посочи тя. Според нея най-важното е, че могат да се видят съмнителни за тумори и лезии зони с размер до милиметри, което е изключително важно, защото процесите се диагностицират в много ранен стадий. На практика в този етап злокачествените заболявания са лечими и шансът на пациентите да запазят качеството си на живот е голямо.

Ендоскопската система придава естествения цвят на лигавицата, като използва филтри при микрокървене с цел по-доброто изображение.

 

От друга страна създава условия за намаляване дискомфорта при пациента в сравнение с други апарати, което също е от огромно значение, подчерта д-р Лахтариева. 
 
Последни новини