Усложненията от Артериалната хипертония настъпват тихо и носят смърт
19/05/2023

 
 
 

Д-р Васил Василев, "УМБАЛ-Пловдив":

Усложненията от Артериалната хипертония настъпват тихо и носят смърт

 

Артериалната хипертония е най-разпространеното заболяване в България, свързано с увеличаване на сърдечно-съдовия риск. Според кардиолога от „УМБАЛ-Пловдив" д-р Васил Василев то е и сред най-коварните, защото повечето хора с високо кръвно налягане нямат никакви оплаквания, дори в случаите на значително повишени стойности. Ето защо артериалната хипертония се нарича „тихият убиец" - пациентите се чувстват добре, но редица органи бавно се увреждат от повишеното кръвно налягане.

 

Според специалиста много често заболяването се открива случайно при профилактичен преглед. Затова е важно редовно да измервате кръвното си налягане, особено ако имате роднини с артериална хипертония, посочи той.

Когато не се лекува и контролира системно, високото кръвно води до сериозни инвалидизиращи усложнения, а в някои случаи и до фатален изход.

Хипертонията засяга най-напред сърцето, защото повишеното налягане го принуждава да работи срещу голямо съпротивление, а оттам настъпва и задебеляване на сърдечния мускул, който се стреми да се справи. Това от своя страна е основният път за нарушената разтежимост на лявата камера  и увеличаване на размера на предсърдието. Този е механизмът за увеличаване на риска от развитие на сърдечните аритмии и възникване на сърдечна недостатъчност.

Артериалната хипертония е и основен рисков фактор за развитие на исхемичната болест на сърцето и на миокарден инфаркт. Едно от живото застрашаващите състояния е дисекация на аортата /б.а. -разкъсване на стената на аортата/, водещо до шок и смърт.

 Хипертонията е втората най-важна причина за появата на бъбречни увреждания след диабета. Възможно е да бъде и признакът, с който да се представи и безсимптомна първична бъбречна болест. Системното неконтролирано кръвно налягане води до нарушение на бъбречната функция  и развитие на бъбречна недостатъчност.

Повишеното кръвно засяга и очите, защото уврежда съдовете на ретината и води до развитие на ангиопатия или ретинопатия, кръвоизливи и трайно влошаване на зрението.

Едно от най-сериозните нарушения е мозъчното увреждане. Най-драматичните прояви са транзиторна исхемична атака (TIA) и инсулт или мозъчен кръвоизлив, водещи до тежка инвалидизация или фатален изход.  Към мозъчните увреждания се причисляват и конгнетивни нарушения и развитие на деменция.  
 
Последни новини