Пловдивчани обсадиха пункта на „УМБАЛ-Пловдив
17/05/2023

 
 

Пловдивчани обсадиха пункта на „УМБАЛ-Пловдив" за измерване на кръвно пред община Пловдив

 

Проливният дъжд не попречи на пловдивчани да се включат в националната здравна кампания "Май -месец за мерене" у нас, която се провежда по инициатива на  Българската лига по хипертония с подкрепата на българския клон на СЗО, Български червен кръст,  Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска  студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и общините.

 

Хората се подредиха на опашка пред пункта, който екипът на Първа кардиология в „УМБАЛ-Пловдив" откри до Община Пловдив, за да премерят кръвното си налягане.

О, ама то е много високо, възкликна изненадано пенсионерка, след като чу, че апаратът е отчел стойности 180/100. Жената беше още по-учудена, как така нищо не усеща - не й се вие свят, не я боли главата, нито я стяга сърцето.

 

В първите 45 минути прегледахме над 30 души от всички възрастови групи, но най-много бяха хората на средна и в по-напреднала възраст, обясни д-р Атанас Папазов. Според лекаря преобладаващата част от пациентите са вече диагностицирани, но контролът на хипертонията им не е добър. Към тях той отправи препоръка по-често да посещават личните си лекари и кардиолог, за да не се стига до инвалидизиращи и дори фатални инциденти. Няколко са посетителите, на които екипът откри високо кръвно налягане. Те бяха насочени за допълнителни консултации и изследвания за доуточняване на диагнозата. Пациентите биха могли да дойдат и при нас в болницата, обясни д-р Папазов.

Рекордът постави мъж на средна възраст, на когото кардиолозите измериха 220/110. Пациентът знае, че вдига кръвно, но не пие никакви лекарства. Надяваме се от този момент да сме го убедили, че терапията може да му спаси живота, заявиха от екипа.

 

Всеки дошъл в пункта на „УМБАЛ-Пловдив" получи и информационни материали за здравословно хранене, артериалната хипертония и предсърдно мъждене, както и една ябълка. На всеки пациент д-р Папазов, д-р Симеон Костадинов, д-р Цветанка Гънгова и медицинска сестра Десислава Христозова подробно разясняваха състоянието и даваха препоръки, как да го подобрят.   
 
Последни новини