Урология - рядък случай
12/04/2023

 
 
 
 Мъж с много рядко усложнение търси помощ в Клиниката на урология на „УМБАЛ-Пловдив“

Възрастен мъж на 67 г. е потърсил помощ при началника на Клиниката по урология в „УМБАЛ-Пловдив“ проф. д-р Димитър Шишков с оплакване, че от един месец уринира през ануса. Това е изключително рядко състояние в медицината - в света са описани 4-5 случая в научни списания, коментира водещият специалист. Преди да настъпи тази аномалия пациентът казва, че имал болки, парене при уриниране, а впоследствие изобщо спрял да ходи нормално. 
От проведените прегледи и изследвания се установява фистулен ход, който свързва пикочния канал (уретрата) с ануса. Проф. Шишков посочи, че обикновено подобни усложнения се диагностицират след оперативна намеса на простатата при мъже, а при жени след гинекологични интервенции, когато се отстранява голям туморен процес.
При пациента обаче няма такова нещо, което доста озадачава екипа, докато случайно не споменава, че като дете е имал вродена аномалия - атрезия на ануса (запушване). В детството му е правена пластична операция за възстановяване на функциите. Неотдавна обаче развива парапроктит – възпалително заболяване, довело до появата на фистулата и до отваряне на канал към уретрата. 
„Освен това открихме, че в уретрата има два камъка, единият от тях е предизвикал декубитална рана и там се е получил отворът“, обясни проф. Шишков. 
 
На пациента са поставени протеза и катетър за един месец. След празниците ще бъде опериран за премахване на фистулата. Ще бъде направена пластика, като се внимава да не се засегне мускулатурата, за да не се стигне до други неприятни последици, заяви известният уролог. Според него единствената възможна операция е отворената. Лапороскопска е неприложима в случая. Въпреки че ние първи въведохме безкръвните интервенции в урологията, винаги прецизираме дали конкретният случай отговаря на показанията, заяви началникът на Урологична клиника в „УМБАЛ-Пловдив“. Според него е задължително това да се прави от всички колеги, тъй като в последно време има много усложнения от лапароскопиите. Освен че не са подходящи за всеки, след това пациентите трябва да се проследяват, за да не получат тежки усложнения и да не тръгнат по мъките, което се случва често напоследък. Все още в световен мащаб в урологичните центрове класическите отворени интервенции са повече от безкръвните, а финансовата страна не е критерий при определяне хода на лечението, изтъкна проф. Шишков.
След като приключи лечението на 67-годишния пациент, професорът и неговият екип ще излязат с научни публикации, в които ще представят изключително редкия случай.

 
Последни новини