В „УМБАЛ-Пловдив“
Оперират все повече млади хора, заради катаракта
13/10/2022

В „УМБАЛ-Пловдив“: Оперират все повече млади хора, заради катаракта

За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от „УМБАЛ-Пловдив“ – значително подмладяване на катарактата, т. нар. старческо перде на окото, и стрeмително нарастване на късогледството при децата.

Според началника на Отделението по очни болести д-р Гергана Попова тя и нейният екип все по-често оперират млади хора в трудоспособна възраст и вече имат случаи на 35-36 годишни. През 2000 г. интервенциите се правеха на хора над 75-80 г., след това възрастта се подмлади с около 20 г., но сега заболелите са много млади. В основната си част това са ITспециалисти или работещи на компютър в банки и в администрацията, заяви тя. Известният офталмолог посочи, че се е променил и видът на катарактата. Сега мътнината се диагностицира в задната част на лещата, която изглежда като намазано с английска сол стъкло. 

Причините за подмладяването на заболяването не са проучени все още. Освен заради компютрите, не могат да се изключат и екологични проблеми – въздух, вода и особено храните, коментира д-р Попова. За да се спре тази негативен процес, е задължително да се ползват предпазни стъкла и очила. 

При децата късогледството е в резултат не толкова на ползването на компютрите, колкото на телефоните. Засегнати са не само тийнейджъри, но и хлапета  от началния курс, защото преди да се научат да четат, вече си играят с някакво устройство. 

Контролът от страна на родителите е от изключително значение в тези случаи. Д-р Попова препоръча и редовни консултации с очен лекар. Необходимо е един път годишно да се проследяват зрителните функции и особено за зрителната умора. Късогледството не може да се излекува, но е възможно да се спре неговото развитие, за да не се стига до бързо влошаване на зрението.

Важно е децата да консумират полезни за очите продукти: извара, айран, варена риба, говеждо месо, заешко и пилешко месо, моркови и зеле. Давайте му боровинки – черни, червени, и задължително магданоз и копър, съветва специалистът. За очите са полезни поливитамини с микроелементи, калциеви препарати с витамин D, фосфор, препоръчва началникът на Очно отделение в „УМБАЛ-Пловдив“.

 
Последни новини