Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ се включи в Световната седмица на кърменето
05/08/2022

 
 
 

Екипът на Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ подкрепя ежегодната глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето, която се отбелязва за 30-и път през първата седмица на август в страни по целия свят.

 

И тъй като през тази година темата на Световната седмица на кърменето е „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“, усилията на екипа са насочени към подготовката на персонала как да подпомага бременните и родилките.

Началникът д-р Диана Аргирова обясни, че процесът на подкрепа продължава през цялата година, защото една седмица не е достатъчна. Със съдействието на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители” в Пловдив постоянно провеждат лекции „Първи грижи за новороденото“, където темата за кърменето е сред важните въпроси, които се разискват. Заради пандемията от COVID и за да не прекъсват контактите на екипите с бъдещите родители, срещите се провеждат и online.

Екипът на Неонатология оказва съдействие на майките непрекъснато, най-вече по време на престоя в болницата. Целта е жените да са добре подготвени преди да дойде моментът да се срещнат с бебето си и кърменето да започне с лекота. Само така митовете могат бързо да бъдат разбити, посочи д-р Аргирова. Сред най-популярните напоследък са, че децата трябва да бъдат кърмени през 3 часа, но гърдите е необходимо да се редуват. Това не е така, защото е добре млечните жлези да се стимулират постоянно, за да се засили лактацията. Освен това противоречи и на съвременната тенденция за хранене на бебето при поискване. Ако минат повече от 3 часа и детето, не е пожелало да се храни, майката може да инициира кърмене.

Други мит, с който много пациенти се сблъскаха през последните 2 години, беше свързан с рисковете от предаване на COVID. Доказано е обаче, че вирусът не се предава през кърмата, а по въздушно-капков път, а естествената храна осигурява специфични антитела на бебето и по този начин го защитава. Затова се препоръчва да не се ограничава кърменето, ако майката е заразена, но тя трябва задължително да ползва предпазни средства – маска, ръкавици и др.

Д-р Аргирова посочи, че значителна част от усилията на екипа са ориентирани към обучението и на персонала, за да може атрактивно да представя ползите от кърменето.

 
Последни новини