Малката Рабия е стабилизирана, ще остане в “УМБАЛ-Пловдив” поне 3 месеца
19/07/2022

 
 
 
 

Малката Рабия, която се роди в Асеновградската болница и беше транспортирана с линейка, купена от кампанията "Капачки за бъдеще" в Отделението по Неонатология в "УМБАЛ-Пловдив", е добре. Състоянието й вече е стабилизирано, заяви началникът д-р Диана Аргирова.

Тя увери, че за бебето се полагат изключително много високо специализирани грижи. На практика с колегите поддържаме живота й извън утробата на майката, сякаш все още е там, а това се постига благодарение на съвременната апаратура и на компетенциите на екипа, посочи д-р Аргирова.

 

Роденото 980 грама и 34 см бебе в 28-та гестационна седмица вероятно ще остане в лечебното заведение най-малко 3 месеца, преди да бъде изписано. Майката е била с тежка прееклампсия (повишено кръвно налягане), а половината повърхност от плацентата е била отлепена. Наложило се е спешно цезарово сечение, за да бъде спасено момиченцето.

 

След раждането, тъй като бебето е с висока степен на недоносеност, акушер-гинеколозите и неонатолозите в болницата в Асеновград веднага са потърсили съдействието на републиканския консултант по Неонатология. След прегледа той веднага е насочил малката в специализираното отделение на „УМБАЛ-Пловдив", което има отличните възможности да се погрижи за детето.

„Такива деца не могат да се отглеждат навсякъде. Само експертна лекарска помощ може да им гарантира, че ще оцелеят и ще се развият нормално, след като бъдат изписани", коментира д-р Аргирова.

Началникът на отделението поднесе своите и на екипа в болницата специални благодарности към хората, които събират капачки, и с чиято помощ е закупена линейката. Тя подчерта, че придобивката е много ценна, защото е оборудвана с кувьоз, апарат за обдишване на бебето, перфузори и монитори.

През Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив" всяка година преминават между 150 и 200 бебета с различна степен на недоносеност, близо 10% се раждат с тегло под 1 кг.

При нас постъпват пациенти от цялата страна заради перфектния екип, заяви изпълнителният директор на болницата д-р Динчо Генев.  
 
Последни новини