Случаи на хипертония все по-често се диагностицират при деца
17/05/2022

 
 
 
 

Д-р Васил Василев, Втора кардиология в „УМБАЛ-Пловдив":

 

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Кардиолозите от „УМБАЛ-Пловдив" се присъединяват към глобалната инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL), за да напомнят и да призоват всеки човек да измери днес кръвното си налягане, както и да започне да го проследява и в бъдеще.

Ще напомня, че в България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация, заяви д-р Васил Василев от Втора кардиология в лечебното заведение. Той припомни, че тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма.

Статистиката показва, че пада и долната възрастова граница на хипертонията и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Това налага обществото все по-ясно да осъзнае ролята на рисковите фактори като наднормено тегло, прекомерната употреба на сол, системна употреба на алкохол и намалена двигателна активност.

Д-р Василев отбеляза, че повишеното артериално налягане е било водещият глобален фактор допринасящ за преждевременна смърт, който е отговорен за почти 10 милиона смъртни случая и над 200 милиона човеко-години живот в инвалидност. Важно е да се подчертае, че въпреки напредъка в диагностиката и лечението през последните 30 години, човеко-годините в инвалидност, отдавани на хипертонията са нараснали с 40% от 1990 г. Отговорна за  част от смъртността и инвалидността (~70%), а най-голям брой свързани с АХ смъртни случаи годишно се дължат на исхемична болест на сърцето (4.9 млн.), хеморагичен инсулт (2.0 млн.) и исхемичен инсулт (1.5 млн.).

В зависимост от стойностите то се класифицира на:

Ø  Нормално кръвно налягане -  <130 mmHg  за систолно и под <85 mmHg  за диастолно;

Ø  Високо нормално - 130-139 mmHg  за систолно  и 85-89 mmHg за диастолно;

Ø  Първа степен хипертония - 140- 159 mmHg за систолно и 90-99 mmHg за диастолно;

Ø  Втора степен хипертония ≥160 mmHg за систолно  и ≥100 mmHg  за диастолно;

Според това дали има увреждане на очи, сърце, мозък, бъбреци, кръвоносни съдове, се разделя на 3 стадия:

Ø  Стадий  I - няма увреда на органи

Ø  Стадий II - има увреждане на органите, но няма симптоми и / или нарушено функциониране;

Ø  Стадий III - увреждане на органите се придружава от клинични прояви и влошаване на тяхната работа.

Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане. Затова само здравословният начин на живот може да предотврати или забави заболяването, а също и да намали сърдечно-съдовия риск.  Промяната в начина на живот е първата линия на антихипертензивно лечение.

Ето някои препоръки в тази посока при диагностицирана АХ от д-р Василев:

* Ограничен прием на готварска сол. Има сериозни доказателства за връзка между високия прием на сол и повишеното кръвно налягане. Да се избягват или ограничи консумацията на храни с високо съдържание като соев сос, бързи и преработени храни, хляб и зърнени храни с високо съдържание на сол.

*Здравословна диета - богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, полиненаситени мазнини и млечни продукти. Намаляване консумациятана храни с високо съдържание на захар и наситени мазнини.

*Здравословни напитки: Умерена консумация на кафе, зелен и черен чай.  Други напитки, които могат да бъдат полезни, включват чай от каркаде (хибискус), сок от нар, сок от цвекло и какао.

*Умерена консумация на алкохол: Съществува положителна линейна връзка между консумацията на алкохол, кръвното налягане, разпространението на хипертонията и риска от ССЗ. Препоръчителната дневна доза за консумация на алкохол е 2 стандартни напитки за мъже и 1,5 за жени (10 g алкохол/стандартна напитка).

*Редукция на телесното тегло

* Редукция на тютюнопушенето

* Редукция на стреса.

Ако хората се придържат към тези препоръки, имат реален шанс да избегнат изцяло или да отложат във времето появата на артериална хипертония, заяви кардиологът.  
 
Последни новини