Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ почита празника на Св. Стилиян-Детепазител
26/11/2021

 
 
 
 

Традиционно всяка година на 26 ноември Отделението по Неонатология на „УМБАЛ-Пловдив" отбелязва празника на светеца. „Св. Стилиян е името, което избрахме да носи нашето отделение. Християнският светец, наречен още Детепазител, е закрилник на пеленачетата и малките деца", разказва Д-р Аргирова, началник на отделението и добави, че е почитан и като покровител на педиатрите.

Празникът се отбелязва за здраве на всички новородени бебета. Персоналът на отделението е отдаден на каузата да им помага и да ги лекува, защото те са най-ценното в живота и са бъдещето на нацията.

„Въпреки пандемията от лятото насам се забелязва леко нарастване на броя на новородените деца, което много ни радва, посочи д-р Аргирова. - Друга положителна тенденция напоследък е също, че все повече високообразовани майки раждат трето и дори четвърто дете. Да се надяваме тя да се запази."

 

Тя припомни, че всяка година в България се раждат преждевременно около 6000 бебета. Ежегодно през отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив" преминават средно около 150 бебета, дошли по-рано на бял свят, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 гр. „Около 15% от новородените деца при нас са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по- висок от средния за страната, който е 10-11%, а причината за това са възможностите на неонатологично отделение  за отглеждане на  новородени с екстремно ниско тегло", заяви д-р Аргирова.

Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив" е модерно -оборудвано е с най -съвременна медицинска апаратура.

Разполага и със специални Семейни стаи, където родителите и бебетата контактуват в комфортна обстановка и изграждат връзка помежду си. По този начин се облекчава стресът за семейството, който настъпва от продължителния престой на детето в болницата. Стабилизират се семейните отношения в този тежък период. Освен това родителите могат да провеждат там консултации с лекуващите специалисти.

Нашият стремеж е да осигурим възможно най-качествените грижи, с които да гарантираме на „малките герои" пълноценно развитие, посочи д-р Аргирова.  
 
Последни новини