Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест в „УМБАЛ-Пловдив“
26/06/2021

 
 

 

Екипът на Клиниката по урология в "УМБАЛ-Пловдив" се включва в Националната кампания "БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА" ,  която се организира от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест.

На 29 и 30 юни и на 1 юли пациентите, страдащи от това заболяване, ще имат възможност за безплатен скрининг в Клиниката по урология в бившата Окръжна болница. Няма да им е необходимо направление от специалист, като консултациите  включват и абдоминална ехография, за която също няма да бъдат таксувани.

Записването се осъществява през сайта на сдружението: www.bkb.bg.

От организацията заявиха, че по време на пандемията се е ограничила профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване. Пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им са силно намалени, заяви ръководителят на клиниката проф. д-р Димитър Шишков.

 

Целта на кампанията е да се изгради информираност у пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират със специалистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол върху болестта. На всеки пациент ще бъде подарено новото издание на "Наръчник за пациента с БКБ".

Стартът на националната кампания "БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА" бе даден на 12 юни (събота) в 10 ч., в Клиниката по нефрология към УМБАЛ "Александровска" с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовната й консумация снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране. Тя се провежда в 27 лечебни заведения в 13 града от страната.


 

 
Последни новини