Лаборатория за PCR тестове разкрива до дни “УМБАЛ-Пловдив
13/08/2020

 
 
 

“УМБАЛ-Пловдив” закупи необходимата апаратура за изследване на COVID-19, съобщи изпълнителният директор д-р Динчо Генев. В момента са подадени документи в Министерство на здравеопазването за включване на новото звено в списъка с лицензираните лаборатории в страната. След като това стане, референтната лаборатория за тестване за коронавирус ще стартира работа. Капацитетът е 13 проби за 2 часа и половина. На първо време ще се изследват съмнителни случаи и лежащоболни, а на по-късен етап и граждани.

 

Предприехме тази стъпка, след като на 14-я етаж в лечебното заведение бе създадено отделение за лечение на пациенти с К-19, което в момента е пълно с доказани и съмнителни случаи, заяви директорът. Според него резултатите от изследванията на приетите се получават от другите лаборатории в града твърде бавно и възпрепятстват адекватните действия на медиците веднага.

Изпълнителният директор подчерта, че в “УМБАЛ-Пловдив” са взети всички противоепидемични мерки, за да нямат контакт пациентите и медицинският персонал от Ковид отделението с останалите звена.

 

Д-р Генев призова заболелите и техните близки стриктно да спазват хигиенните изисквания, за да не се допуска разпространение на заразата. 
 
Последни новини