Бабинден в АГ отделението на „УМБАЛ-Пловдив“
21/01/2020

 
 
 
 

Три пъти подскочи началникът на АГ отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Венцислав Демирев, преди да разчупи красиво декорираната с розово и синьо бебе пита в Деня на родилната помощ. Повече момчета ще се раждат през тази година, изстреля старшата акушерка Любомира Тошева, след като за секунди преброи парчетата. Според поверието това означава, че предстои война, разтълкуваха някои. Повече момчета се раждат в добрите години – когато има храна, спокойствие, мир и хармония, опонираха други.

 

Тази сутрин по традиция в АГ отделението тържествено бе честван Бабинден, извършен бе и ритуалът „поливане“. За измиването на ръцете на д-р Венцислав Демирев помогна д-р Йоана Згурева, която е неонатолог в болница "Пловдив" и очаква своята първа рожба през юни. Категорична е, че ще роди тук, защото изцяло се доверява на професионализма на колегите си.

 

Гост на празника беше кметът на район Северен Стоян Алексиев, както и медици и служители на болницата.

 

Нито един инцидент с родилки и бебета няма през миналата година в “УМБАЛ -Пловдив". В родилното отделение работят 15 лекари и акушерки, които са стабилен екип, те са помогнали на 726 бебета да проплачат през 2019 г., а от началото на тази година – на още 36.

 

Общо ражданията са 713, като от тях 293 са оперативни интервенции, а това е значително по-малко от половината, посочи Тошева. Десет са ражданията, дали живот на близнаци и тризнаци. „Българката вече ражда за първи път средно на 28 години, макар че ние имаме и13-годишна родилка, като и 54-годишна. Щастливи сме, че и при тях всичко премина без проблеми и си заминаха по  живо, по здраво вкъщи с бебетата“, заяви д-р Демирев.

 

Изпълнителният директор на болницата д-р Аргир Аргиров връчи на екипа  поздравителен адрес от името на ръководството. Той пожела на целия персонал да бъдат здрави и заредени с положителни емоции и сили, за да изпълняват своята мисия. След това награди за отличната им работа  д-р Семра Халил и акушерка Нина Хаджийска от АГ отделението, както и д-р Йоана Згурева и на д-р Елена Атанасова от Неонатология.

Кметът на Северен Стоян Алексиев също поздрави присъстващите на тържеството и подчерта, че трудът на акушер-гинеколозите и на акушерките е тежък, много отговорен и всеотдаен, защото от техните усилия зависят животът и здравето, както на майките, така и на бебетата. Той пожела в „УМБАЛ-Пловдив“ през тази година да се родят повече деца, а първото бебе за 2021 г. да проплаче тук секунда след полунощ.

 

Отец Теодосий и отец Петър, които всяка седмица служат в параклиса „Св. Пантелеймон“ в лечебното заведение, отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на персонала и пациентите. Отец Петър припомни, че не само родилките, но и медиците минават през много страдания, тревоги и притеснения, докато доведат всичко до добър и радостен край, а отец Теодосий издаде, че третото и четвъртото дете на колегата му са родени в тази болница.

 
Последни новини