Рибен курбан от 90 кг шаран раздадоха в “УМБАЛ-Пловдив”
30/07/2019

В “УМБАЛ-Пловдив” бе осветен традиционният курбан за здраве, посветен на Свети Пантелеймон. Тържественият водосвет бе отслужен от отец Теодосий в параклиса на болницата, който носи името на светеца. На него присъстваха директорът д-р Аргир Аргиров, главната сестра Елена Симеонова, началници на отделенията, медици и служители.

 

Всяка година за празника се прави курбан, който се раздава на пациентите и на персонала на лечебното заведение. Този път той бе приготвен от 90 кг шаран в кухненския блок на болницата. 

Свещеникът се обърна към медиците да продължат да помагат по молитвите на Свети Пантелеймон. Благослови всички и отправи пожелание в “УМБАЛ-Пловдив” да се раждат повече деца, а болните да оздравяват и да се връщат по домовете си. 

   

С този курбан отправяме нашата признателност, че през последната година болницата се стабилизира и в нея бяха направени редица подобрения, заяви директорът д-р Аргир Аргиров. Той благодари на екипа за всеотдайността, за неуморната и упорита работа в най-тежките моменти за лечебното заведение. 

Българската православна църква почита паметта на Великомъченик Пантелеймон на 27 юли, но тъй като празникът беше в събота, бе отбелязан днес - 30 юли, за да присъстват повече хора. Вярва се, че светецът е закрилник на лекарите и акушерките, учил е при знаменития за онова време лекар Ефросин. След като приел християнското кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир „Свети Панталеймон“.

 
Последни новини