СЗО експерти на инспекция в „УМБАЛ-Пловдив“
20/06/2019

 

 

 

„Впечатлена съм от мениждърския екип на болницата, който е съумял да въведе отлична организация и да гарантира високо качество на здравната грижа. - Това заяви Джил Фаригтън, координатор на екип от експерти към Световната здравна организация /СЗО/след посещението си в „УМБАЛ-Пловдив“.  - Не очаквах и останах изненадана, че в лечебното заведение посредством специално разработени анкети непрекъснато се проследява удовлетвореността на пациентите от престоя им в отделенията. “

Четиримата СЗО експерти бяха на посещение в бившата Окръжна болница по заръка на Министерството на здравеопазването. След проверката те ще  изготвят препоръки за подобряване качеството на медицинските услуги в областта на неинфекциозната заболеваемост в страната. Нашата мисия са превенцията и лечението на социално значимите заболявания – сърдечно-съдовата патология, инфарктите, инсултите и диабета, заяви Фарингтън. Във фокуса на вниманието им беше терапията чрез тромболиза при инсултно болни.

Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор на „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Аргир Аргиров и главната сестра Елена Симеонова. Още с влизането в болницата се отправиха към Спешно отделение, след това посетиха инвазивна кардиология и неврологията. На всички места четиримата експерти от СЗО обсипваха с въпроси представителите на ръководството и медицинските екипи.  Част от питанията им бяха свързани с болничните услуги и тяхното мониториране, а останалите - с пътищата за финансиране. Поинтересуваха се колко са лечебните заведения на територията на Пловдивска област и с колко легла разполагат.


За да ги запознае с дейността на „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Аргиров беше подготвил презентация за гостите, които получиха от него и  печатни материали. Те благодариха за откровения разговор и всеобхватната информация, а в заключение обобщиха, че в болницата отлично познават и прилагат стандартите за качество на медицинските услуги.


Предстоят ни финансови операции за стабилизиране на здравното заведение, след което ще мислим за още подобрения, заяви изпълнителният директор, който отбеляза, че е поел ръководството през февруари 2018 г., когато болницата е пред фалит. Пред Министерството на здравеопазването се е ангажирал да я изведе от тежкото финансово положение, но за целта са му необходими още 2-3 месеца. След това ще работим по-спокойно, като ще продължим да се грижим за удовлетвореността не само на пациентите, но и на персонала, каза д-р Аргиров.

За спомен от посещението изпълнителният директор подари на експертите от СЗО по една малка картина, изработени от служител на болницата. Очаквам ви отново след няколко месеца, за да видите лично промените в „УМБАЛ-Пловдив“, заяви той.

Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини