ОБУЧЕНИЕ ЗА ЛЕКАРИ В КЛИНИКАТА ПО УРОЛОГИЯ НА „УМБАЛ-ПЛОВДИВ“
22/05/2019

 

 


Клиниката по урология към „УМБАЛ-Пловдив“ организира утре, на 23 май 2019 г., уъркшоп за 30 лекари от Южна България, съобщи началникът проф. д-р Димитър Шишков. Семинарът „Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия“ ще бъде открит в 8 ч. В теоретичната част, която е предвидено да продължи до 9,30 ч., медиците ще имат възможността да се запознаят с апаратурата и инструментариума, с който се извършват безкръвните интервенции.


В следващите 2 часа проф. Шишков с колеги от неговия екип ще направят демонстрация на лапароскопска нефректомия. Участниците в уъркшопа ще могат да наблюдават на мониторите и друга урологична лапароскопска операция на живо. „След това ще обсъдим случаите и поведението на нашия екип, посочи професорът.- Досега сме извършили над 400 лапароскопии и можем да кажем, че имаме изключително добър ефект при лечение на бъбречните заболявания.“

Проф. Шишков е водещ специалист в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на пикочо-половата система у нас. Той е първият уролог в България, извършил първото изграждане на ортотопичен (изкуствен) пикочен мехур след отстраняване по лапароскопски път на заболелия орган. Създава се нов орган от собствените тънки черва на пациента и се имплантира на същото място, където е бил премахнатият. Тази операция е една от най-големите по обем и сложност в хирургията, извършва се при инвазивния тип рак на пикочния мехур и дава шанс за нормален живот следоперативно.


Проф. Шишков непрекъснато участва в различни научни форуми, където споделя своя опит в борбата с онкологичните заболявания на пикочо-половата система.

 Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини