Втора кардиология на УМБАЛ-Пловдив участва в кампанията за безплатно измерване на кръвно налягане
17/05/2019

 

 

 

Второ кардиологично отделение в УМБАЛ-Пловдив се включва в кампанията за безплатно измерване на артериалното налягане и оценка на сърдечно-съдовия риск. Акцията се организира  по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, а хората ще могат да проверят здравния си статус от 12 до 14,30 ч. на 13-я етаж в болницата, където на тяхно разположение ще бъдат специалисти от отделението, каза началникът д-р Боряна Чомпалова.

 


Тя припомни, че сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидизация в света, а в България те заемат първо място. Има тенденция за подмладяване на болестта, като при хора над 15-годишна възраст всеки трети страда от хипертония. Забелязва се и нарастване на броя на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 г. Проучвания показват и увеличаване на случаите с предсърдното мъждене - аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти.


Доста хора с артериална хипертония не се лекуват, вероятно защото са зле информирани, смята д-р Чомпалова. Затова тя и екипът на втора кардиология се включват в кампанията, по време на която ще разясняват колко е важно регулярното измерване на кръвното налягане, а след това и стриктно съблюдаване на назначената терапия.

Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини