Диабетиците могат да спазват постите, но само ако съблюдават здравословна диета
29/03/2019

 

 

Д-р Енчо Енчев, началник на Ендокринологията в УМБАЛ-Пловдив:

Диабетиците могат да спазват постите, но само ако съблюдават здравословна диета

Могат ли диабетиците да спазват Великденските пости? По принцип не е препоръчително, но ако имат желание и след като се консултират с лекар, биха могли, отговори началникът на отделението по ендокринология в УМБАЛ-Пловдив д-р Енчо Енчев. Специалистът припомни, че от няколко години насам диабетиците могат да консумират всичко, стига да контролират състоянието си с движение (около 90 минути дневно) и здравословна диета (нискокалорийна, нормокалорийна и или хиперкалорийна-съобразно телесното тегло). В основата на лечението на захарната болест е постоянното проследяване на приетите за 24 часа калории.

При поставяне на диагнозата, като цяло терапията изисква промени в начина на живот и освен здравословно хранене и упражнения, се налага допълнително и прием на противодиабетни лекарства, когато болестта не се контролира ефективно с движение и здравословна диета. Когато таблетарните антидиабетни медикаменти изчерпят своя ефект върху контрола на захарната болест се налага задължително преминаване на инсулиново лечение,като най-важно е кръвната захар да се контролира ефективно. Това позволява предпазването на органите от усложнения  вследствие от диабета.

Д-р Енчев отбеляза, че в страните от Западна Европа пациентите се доверяват на диабетни съветници, които изготвят подходящия индивидуален хранителен режим за всеки пациент. Тук тази роля се поема от лекарите, които назначават терапията според нуждите на всеки болен. Заедно с това изготвят и неговата диета и определят колко калорична може да бъде храната (в зависимост от телесното тегло: поднормено, нормално или наднормено).

В САЩ на диабетиците се предоставят безплатни брошури, в които са посочени калориите и съставът на храните. Спонсорирарт се от големите вериги за бързо хранене и ресторанти, а в книжките са включени и техните менюта. И макар продукти на тази индустрията – хамбургери, пържени картофи, пици на парче, понички, да са забранени за нашите пациенти, всеки от тях може да си направи сметката какви калории поема, когато си позволи „прегрешение“, обясни завеждащият. Много отдавна той предлага подобни справочници да се направят и у нас за удобство на пациентите, но засега идеята му не е намерила отклик.

Кои са другите забранени храни? Не само при висока кръвна захар, но и за всеки човек с наднормено телесно тегло не се препоръчва консумацията на сладки и подсладени газирани напитки, компоти и сокове със захар, на т.нар. опаковани храни – вафли, чипсове, снаксове и т.н.

Началникът на ендокринологията припомни, че честотата на диабета в световен мащаб продължава да нараства през последните години. Обикновено заболяването се придружава с наднормено телесно тегло и е по-често срещано в големите градове. То може да предизвика много неблагоприятни ефекти и здравословни проблеми, свързани със зрението, сърдечно-съдовата система, увреждане на периферната нервна система  и няколкократно намаляване продължителността на живота.

В отделението по ендокринология в УМБАЛ-Пловдив са значително подобрени битовите условия и комфортът за пациентите. Това е много важно, защото някои от болните идват при нас няколко пъти в годината, заяви д-р Енчев.

 

 
Последни новини