„Българската Коледа“ дари модерен ултразвуков апарат на неонатологията в “УМБАЛ-Пловдив”
16/10/2018

С модерен ултразвуков /УЗВ/ апарат за прецизна диагностика на май-малките пациенти разполага “УМБАЛ-Пловдив”, съобщи изпълнителният директор д-р Аргир Аргиров. Медицинската техника е дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ и е монтирана в отделението по неонатология.

 

Там УЗВ апарат ще бъде полезен за трансфонтанелна ехография, с която се установяват мозъчни увреждания най-вече на недоносените деца, мозъчни кръвоизливи, хидроцефалия. С негова помощ ще могат да се откриват аномалии в корема, бъбреците и черния дроб на новородените бебета, посочи началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Методът е достъпен, бърз, безвреден и безболезнен за бебетата, а това е от огромно значение, подчерта тя. От него биха могли се възползват много деца, тъй като годишно през отделението преминават 250 бебета.

Наскоро д-р Аргиров и представители на още 21 лечебни заведения от цялата страна подписаха договорите за дарения на медицинска апаратура. Фирмата доставчик се ангажира не само с монтажа, инсталирането и въвеждането в експлоатация, но и с обучението на персонала за работа с апарата. 

 

В неоналотогията има 46 неонатологични легла, от които 6 за интензивна терапия. Прием на болните се извършва 24-часа в денонощието, както за родените в “УМБАЛ – Пловдив”, така и за деца от други родилни заведения в града и областта. В отделението по неонатология към”УМБАЛ-Пловдив” от 17 ноември 2017 г., когато бе отбелязан Световният ден на недоносените деца, бе разкрита първата в Пловдив Семейна стая. В нея родителите на недоносените деца имат възможността да контактуват с бебето си в уютна атмосфера, като съхраняват връзката помежду си, въпреки дългия престой на новороденото в болницата.

 Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини