Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с рак на ларинкса
16/08/2018

Това сочат наблюдения на началника на  отделение по УНГ болести  в “УМБАЛ-Пловдив” д-р Асен Асенов, който първи въведе у нас метода за гласова рехабилитация

Един от основните проблеми за пациентите с карцином на ларинкса след ларингектомия е невъзможността да говорят, което от своя страна води до загубата на социални контакти и до появата на депресия, като с времето те започват да се чувстват аутсайдери в обществото. Единственото спасения за тези хора е разработено преди повече от 40 години от двама американски лекари Блом и Зингер, а изобретените от тях гласови протези успешно се поставят и в отделението по УНГ болести към “УМБАЛ-Пловдив”, съобщи началникът д-р Асен Асенов. Методът е златен  стандарт  в гласовата рехабилитация  на  ларингектомирани болни.Завеждащият първи го въведе в България след специализация в Сан Франциско, САЩ преди 12 години при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски. Протезата е под формата на еднопосочна клапа, която поставена на задната стена на трахеостомата успява да пренасочи въздуха от белия дроб към гърлото и по този начин предизвиква вибрация на меките тъкани с последваща възможност за ясен и продължителен говор. По този начин се дава възможност на тези пациенти да се социализират. До неотдавна болница „Пловдив“ беше единственото лечебно заведение у нас, където се прави рехабилитация на пациенти с карцином на ларинкса. Американските гласови протези са внасят у нас с помощта на проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски. Благодарение на ръководството на “УМБАЛ-Пловдив” успяхме да ги внедрим като рутинен метод за гласова рехабилитация на болните, посочи д-р Асенов. Интервенцията се извършва по клинична пътека. За поставяне на протезата има следните показания: Пациентът да е най-малко 2 месеца след приключване на лъчетерапията и ако пациентът няма проблеми с белия дроб. Манипулацията първоначално се извършва под обща упойка и трае 30-40 минути. В това време се оформя фистулата, където се поставя протезата. Обикновено пациентът проговаря веднага или след известен период на упражнения. Последващите смени се правят с местна упойка и отнемат между 10 и 20 минути. Средната продължителност на живота на една гласова протеза е около 6 месеца, като минималният срок е 30 дни, а максималният – над 2 години, сподели впечатления от своя опит д-р Асенов. Колко ще издържи зависи от хранителните навици на пациента, наличие на силно изразен гастроезофагеален рефлукс /б.а. – стомашни киселини/, който често се среща при тези пациенти заради нарушения вследствие на операцията. Любопитен е фактът, че трайността на протезата е във връзка и с честата консумация на българско кисело мляко, което е много добър пробиотик и действа противогъбично спрямо микроорганизмите, които се заселват и увреждат протезата, изтъкна началникът на УНГ отделението. В България годишно се правят над 350-400 операции на пациенти с отстранен ларинкс заради карцином. След премахване на засегнатия орган болните имат добра преживяемост, а когато се постави и гласова протеза, качеството им на живот значително се подобрява.

Заболяването най-често започва с промяна в гласа. Ако в продължение на няколко седмици има дрезгавост и тя не отминава, а се влошава, трябва да се потърси консултация със специалист. Д-р Асенов отбеляза, че ракът на ларинска се среща най-често при пушачи, както и при злоупотребяващи с алкохол. Застрашени са и работещи с вредни химикали в наднормени количества. Диагностицира се и при хора, на които се налага често да говорят високо и дори да викат.

Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини