Невидими счупвания“ заради остеопороза причиняват болки в гърба с месеци
12/07/2018

Невидими счупвания“ заради остеопороза причиняват болки в гърба с месеци

При подобни оплаквания консултацията със специалист да не се отлага.

Всички пациенти, които имат болки в гръбнака и са над 50 г., непременно да се проверят за счупвания. Тази препоръка отправи началникът на отделението по ревматология в „УМБАЛ - Пловдив“, д-р Иван Горанов. Според него причина за това много често е остеопорозата, която причинява миниатюрни счупвания - понякога пукнатинките са толкова малки, че не се виждат дори на рентгенова снимка. След време обаче костта може да колабира и да предизвика деформация и болка в гръбнака. 
Остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания, броят на болните в световен мащаб вече надхвърля 100 милиона, а близо 80% от тях са жени в менопауза. В България от нея страдат 750 000 жени.

 Над 90 000 от тях вече имат по едно и или повече счупвания на гръбначните прешлени. Годишно 8000 претърпяват счупване на бедрената шийка, 4 000 от тях загиват непосредствено след инцидента.
Болестта представлява намаляване на здравината и еластичността костното вещество поне с една четвърт и се дължи главно на извличане на калция от състава на тъканите. Нарушава се устойчивостта на костите и води до счупвания при съвсем леки натоварвания.
Редукцията на костната маса не е свързана с болка и може да продължава без симптоми в продължение на десетки години – това е коварната остеопороза.
Много често заболяването се проявява с нетипични симптоми като болки в гърба. Често внезапните счупвания са голяма изненада за хората, които не са подозирали, че имат остеопороза. В отделението по ревматология в „УМБАЛ-Пловдив“ постъпват пациенти със счупени прешлени в областта на гърба и кръста, получени при рязко навеждане или падане от собствен ръст – най-често в банята или през зимата на леда, посочи началникът д-р Иван Горанов. Много сериозни са счупванията, при които е засегнато бедрото. 
Въпреки че е известна като „тихата болест“, защото се развива без симптоми, тя все пак проявява своите признаци. Трябва само внимателно да се вслушвате в сигналите на организма си. Един от най-често срещаните симптоми на усложненията от остеопорозата е появата на остра болка, която се усеща в гръдния кош и в краката, или пък в кръста и краката. Това е свързано най-често с деформацията на прешлените.  Всеки човек, който има такива симптоми, трябва да се прегледа. Болките в гърдите или в кръста се засилват при изправено положение на тялото – тогава гръбнакът, който е изгубил част от тъканта си, се огъва от тежестта на тялото. Тази болка изчезва щом човек седне или легне, тъй като по този начин разтоварва гръбнака. Друг симптом са изтръпванията на крайниците.
Остеопорозата е наследствено заболяване. Ако някой в семейството е страдал от тази болест, наследниците също са изложени на риск. Засегнати са повече жените, отколкото мъжете. Възрастовата граница над 50 години усилва риска, както ранната менопауза и дългото обездвижване. Пушенето, прекаляването с алкохол и пиенето на много кафе също се отразяват зле на костите. Липсата на витамин D и приемът на големи дози кортикостероиди водят до намаляване на костната тъкан. 
Болестта се среща и при мъжете, но при тях започва след 70-годишна възраст и обикновено е съчетание с обездвижване.
 Най-често се проявява като съпътстващо заболяване, тъй като определени медикаменти провокират появата на остеопорозата. 
Лечението на пациентите се провежда с медикаменти, но е задължително да се играе и специална гимнастика. При някои пациенти е възможно да се постави и външна фиксация с корсет, зависи от тяхното състояние, но обикновено е при хора в много напреднала възраст.
Препоръката на д-р Горанов е пациентките в менопауза да изследват костната си плътност поне веднъж на 2 години, а най-добре – всяка година. За жалост това не се поема от НЗОК и се налага да го заплатят сами, но цената от 40-50 лв. може да им спести много главоболия впоследствие.

 

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини