НОВА РЕНТГЕНОВА ЗАЛА В УРОЛОГИЯТА НА "УМБАЛ - ПЛОВДИВ"
10/07/2018
 

Клиниката по урология в "УМБАЛ - Пловдив" разкри нова рентгенова зала за перкутанна литолапаксия, съобщи началникът проф. д-р Димитър Шишков. Става дума за разбиване на камъни в бъбреците под ехографски и рентгенов контрол през един единствен отвор на кожата в областта на кръста. Оттам със специален инструмент - перкутанен литотриптор, закупен от лекарския екип и с дарения  от пациенти, се влиза в бъбрека, за да се достигне до камъка. Конкрементът се разбива с най-новия лазер, стациониран в урологична клиника, с който се извършват и операциите на простатната жлеза. Завеждащият определи метода като най-миниинвазивния.

Той не е нов за България и дори за Пловдив, но вече и „УМБАЛ - Пловдив" разполага с необходимата апаратура. Клиниката има възможността  да извършва всички манипулации и операции в областта на урологията по миниинвазивен метод. На практика изцяло е затворен цикълът при лечение на бъбречно-каменната болест.

Постъпилите в лечебното заведение се обслужват основно от д-р Васил Павлов, който в момента подготвя дисертация на тема лапароскопска пластика на легенчето на бъбрека. Той и проф. Шишков провеждат диагностиката и лечението заедно с екипа на Клиниката по урология.

Около 15% от мъжете и 10% от жените страдат от камъни в бъбреците. В момента в България от конкременти се оплакват почти половин милион души.  Ако се оставят без лечение или наблюдение, заболяването може да доведе до сериозно увреждане на бъбречната функция. Преди да избере начина, по който да лекува своя пациент, урологът трябва да направи редица изследвания, за да определи точния вид, размер и локализацията на камъните в бъбрека или уретера. Едва когато са уточнени големината и другите особености на конкрементите и общото състояние на пациента, се преминава към съответното лечение.

Клиниката по урология в „УМБАЛ - Пловдив" е единственият център за цялостно лечение на урологични заболявания. Тук наред с големите реконструктивни урологични операции се прилагат и високотехнологични миниинвазивни методи, лапароскопска хирургия и комплексно лечение на бъбречно -каменна болест с перкутанна литолапаксия и ретроградна интраренална хирургия през естествените отвори на тялото.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини