Ревматологията на “УМБАЛ – Пловдив” се сдоби с нов ехограф
15/06/2018
 

С нов ехографски апарат за диагностика на ставни заболявания разполага отделението по ревматология в "УМБАЛ - Пловдив". Уредът е от последно поколение. Това съобщи началникът д-р Иван Горанов, който съобщи, че уредът е изработен от водещ италиански производител. Техниката е с голяма разделителна способност и дава възможност да се наблюдават нервните окончания и кръвотока в мускули и стави.

Всички лекари от екипа на отделението са сертифицирани за ставна ехография и могат да работят с апарата. Ставната ехография се препоръчва на хора с оплаквания от болки в ставите, намалена подвижност, отоци. С новия апарат се диагностицират ревматоиден, псориатричен артрит, артроза на колянна и тазобедрена става, както и техните усложнения. Изследването се назначава след обстоен преглед и преценка от специалист-ревматолог, обучен да я извършва.

Мониторингът при лечение дава информация на лекаря, дали назначената терапия е правилна или се налагат промени.

При някои заболявания резултатът от ставната ехография е съизмерим с това от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), което е скъпо и труднодостъпно изследване. Освен за диагностика, ехографът се използва и за премахване на кисти, контрол на инвазивни манипулации - напр. за вътреставни инжекции, като лекарството се поставя точно, където е необходимо. Тези манипулации спасяват пациента от прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.

Предимствата на ехографията са неинвазивност, безболезненост, ниска цена и достъпност. Няма вредно лъчение, може да се приложи в началните стадии на заболяванията, като ставите се наблюдават в реално време и в движение. Дава възможност за динамично проследяване хода на болестта.

Д-р Горанов посочи, че практически няма противопоказания за изследване с ултразвук - методът е безопасен за деца и бременни.

Ехографското изследване на ставния апарат предлага възможности пред клинициста за ранна и точна диагноза, мониториране на лечението, проследяване в динамика на промяната в морфологичните структури и функционалното състояние на пациента. Доброто овладяване на методиката и познаване на техническите възможности на апарата са от първостепенно значение за правилната диагноза.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини