Кенгуру грижата помага на преждевременно родени бебета, укрепва връзката родител-дете
10/05/2018
 

На 15 май т.г. за втори път у нас ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру грижата, който ще се чества със съдействие на фондация „Нашите недоносени деца". Това съобщи д-р Диана Аргирова, началник на Отделението по неонатология в "УМБАЛ - Пловдив", което единствено под тепетата прилага метода, познат още като контакт „кожа в кожа" и известен „утроба извън тялото". 

При него майката и недоносеното бебе са голи и се слагат едно до друго. Ново проучване твърди, че може да донесе бързи и дълготрайни ползи за бебетата, при които се прилага, в сравнение с тези, получаващи традиционната кувьозна грижа. Не само подобрява значително шансовете за оцеляване на преждевременно родените бебета, но децата, при които е била приложена се справят по-добре с живота, имат по-добре развити мозъци, по-добре платени са, както и имат по-стабилни и здрави семейства.

В "УМБАЛ - Пловдив" кенгуру грижата се практикува вече от  4 години. Методът се препоръчва от Световната здравна организация, а тук е въведен и утвърден с помощта на фондация  „Нашите недоносени деца". От нея са се възползвали стотици семейства, като при някои от тях е предоставена на повече от едно дете. От 2 години желаещите родители могат всеки ден да бъдат неограничено време с децата си, отбеляза д-р Аргирова.  В неонатологията в "УМБАЛ - Пловдив" са обзаведени семейни стаи за родителите и там в комфортни условия те могат да прекарват максимално дълго време с децата си.

Кенгуру грижата се практикува всеки ден в продължение на месеци за всяко дете. От година отделението по неонатология разполага и със специални столове, дарени от фондация „Нашите недоносени деца". Всички родители, които са поискали, практикуват в кенгуру грижата, а в последно време се включват и татковци, посочи неонатологът д-р Йоана Згурева.

 В отделението част от допълнителните екстри за бебетата са осигурени също от хуманитарната организация - шапчици и терлички, както и плетени октоподчета, които се поставят в кувьозите, за да наподобяват пъпната връв, а също и гнезда за недоносените, посредством които се създава среда като в утробата на майката. И тъй като там е не само топло, тихо и уютно, но и тъмно, се ползват и специални покривала за кувьозите.

Заедно с фондация „Нашите недоносени деца" се стараем да предоставим възможно най-добрите условия за подобряване на нервно-психическото развитие и за работата на мозъка на бебето, увери д-р Аргирова.

Колко време трябва да се провежда кенгуру грижата?

Докато бебето се адаптира, а за всяко дете този срок е различен. Понякога продължава 3 месеца, но е възможно и повече или колкото пожелаят родителите.

Многобройни проучвания в продължение на повече от две десетилетия  показват, че това е най-доброто за недоносените деца. Когато са отделени от майките, дишането, сърдечната дейност, температурата, нивата на хормоните не са стабилни. Когато са в обятията на родителите си обаче, се нормализират.  Подобрява се значително нервно-психическото развитие на недоносените. Спомага да се изгради емоционална връзка родител-бебе, която се нарушава, тъй като новороденото е отделено за дълго време, понякога е възможно родителят да не го виждал 10 дни.

Кенгуру грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база, тя не е супер нова модерна практика, нито „иновация" в неонатологията, а ход на отчаянието. Лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия - а именно, майчините обятия.

Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини