Съхраниха единствения бъбрек на мъж, след като махнаха 2 кг тумор от органа
02/05/2018

В “УМБАЛ - Пловдив“ след виртуозна операция в Клиниката по урология:

Съхраниха единствения бъбрек на мъж, след като махнаха 2 кг тумор от органа 

Екипът на Клиниката по урология в “УМБАЛ - Пловдив“ отстрани 2-килограмов тумор от единствения бъбрек на 56-годишен софиянец, запази част от органа и го спаси от хемодиализа.Уникалната интервенция бе извършена лично от началника проф. д-р Димитър Шишков и продължи около 3 часа. „Отстранихме и всички лимфни възли в коремната кухина, но съм радостен, защото на 3-4 ден след операцията болният вече отделя по 2 литра урина. Останалата част от бъбрека функционира добре, което ми дава надежда, че ще можем да го изпишем след седмица“, коментира известният уролог.

Пациентът постъпва преди дни заради затруднено уриниране във водеща столична болница, където медиците диагностицират злокачествен процес на простатата. Веднага го насочват към проф. Шишков като утвърден експерт в урологията у нас.

„При прегледа разбрахме, че мъжът е загубил единия си бъбрек още в детството, а единственият, на който разчита е обхванат от туморен процес, при това със солидни размери. При такива случаи практиката в урологията е категорична - органът трябва да бъде отстранен заедно с карцинома. При този болен обаче това означаваше той веднага да започне хемодиализа, защото в противен случай животът му е в риск“, разказа проф. Шишков. Лекарят решава да даде шанс на пациента да живее нормално, изчиства тумора, като съхранява голяма част от бъбрека и в момента той е в много добро състояние. Направената операция е успех не само за “УМБАЛ - Пловдив“ и за града и областта, но и за цялата страна.

Предстои уникалната операция да бъде презентирана пред специализантите и студентите, които провеждат своето обучение в Клиниката по урология. А пациентът ще премине през втори етап на лечението, при който ще се извърши отстраняване на туморния процес от простатата.

Прочетете още новини свързани с "УМБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини