Уролози в УМБАЛ „Пловдив“ разбиха огромен камък и спасиха бъбрека на 62-годишен мъж
10/04/2018
Уролози в УМБАЛ „Пловдив“ разбиха огромен камък и спасиха бъбрека на 62-годишен мъж

Запушен и гноен бъбрек на пациент от Велинград възстанови напълно функциите си след успешна безкръвна 45-минутна операция, направена от екипа на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“. Интервенцията бе извършена с холиум лазер, по време на която конкремент с големина 4 см бе евакиуран през специално създаден достъп, малък отвор, в поясната /лумбалната/ област.  За да разбием камъка в усложнения бъбрек, извършихме комбиниран метод с флексибилна уретерореноскопия/ през пикочния канал/ и нефростомия/през така създадения канал в опасната област, обясни д-р Васил Павлов, ръководител на екипа, работил по случая.

Пациентът, който е на 62 г., се оплаква преди около 3 месеца от болки. При преглед в лечебното заведение се установява, че бъбрекът е  не само запушен, но е започнал инфекциозен процес и в легенчето вече се е образувало солидно количество гной. Преди 2 месеца медиците поставят под ехографски контрол перкутанна нефростома – специална тръба в областта на кръста, през която урината изтича и не се задържа в бъбрека, за да причинява инфекции. Веднага след това е назначена антибиотична терапия, с която възпалението е овладяно и става възможно да се направи лазерното разбиване на огромния камък. Болният е изписан след 3-дневен престой в клиниката, а д-р Павлов увери, че се чувствал отлично при напускане на лечебното заведение. Според него мъжът малко е закъснял с визитата си при специалист и ако се е забавил още малко, можело да се стигне дори до отстраняване на болния орган. Нашата страна е ендемичен район за развитие на бъбречно-каменна болест и заболяването е много разпространено сред населението. За появата един от решаващите фактори е наследственият. Най - характерен симптом е коликообразната болка в кръста, която се разпространява към гърба, корема и слабините. Пациентите се оплакват още от парене при уриниране, но често имат позиви за ходене до тоалетната, имат червеникава мътна урина, гадене, повръщане, общо неразположение, понякога с температура и втрисане.

Клиниката по урология предлага съвременни методи за лечение с модерна високотехнологична медицинска апаратура. В зависимост от вида и големината на камъните в бъбрека разбиването им трае от 30 до 120 минути. Интервенциите са щадящи за болните – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Подходящ е за лечение на всякакви пациенти, включително и за хора с придружаващи заболявания.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини