Уролози от УМБАЛ „Пловдив“ освободиха мъж от 10-кратно уголемена простата
30/03/2018

Уролози от УМБАЛ „Пловдив“ освободиха мъж от 10-кратно уголемена простата

 

Лекари от Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ спасиха от страдания и дискомфорт мъж с огромна простата - с обем около 250 куб. сантиметра. На практика тя беше 9-10 пъти по-голяма от нормалния размер, посочи водещият специалист д-р Васил Павлов.

През последните 2 години на 67-годишния пациент от Пазарджик трикратно е вземана биопсия по повод повишен простатно-специфичен антиген /ПСА/, включително и след високо-технологично изследване с ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Резултатите са отрицателни за рак, но оплакванията, като трудно уриниране, задръжка на урината в пикочния мехур, му се засилват.

Заради големия обем на жлезата екипът решава да приложи комбиниран лазерен метод. Операцията бе извършена с тулиум  лазер, който е една от най-новите и максимално усъвършенствани системи за лечение на увеличена простата.  За намаляване на оперативното време е приложена лазерна резекция и енуклеация до капсула с последваща морселация. „При лазерната енуклеация, с помощта на лазера урологът навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула. Принципът е подобен на отворената операция, само че тук достъпът не е през корема, а през уретрата /канала/, като за излющване на простатата се използва лазерният лъч. После излющената /енуклеирана/ простатна тъкан се избутва в пикочния мехур, където със специален инструмент (морселатор)  се раздробява и изсмуква навън“, поясни д-р Васил Павлов. Високата енергия на лазера „изпича“ (коагулира) кръвоносните съдове, което на практика прави този метод безкръвен.

Предвид голямото ложе оперативният катетър бе свален след 5  дни, макар обикновено да го държим  от 1 до 3 дни след интервация с лазер, заяви урологът.

В момента пациентът се чувства добре, той е с отлично самочувствие. На медиците заявява, че ако е знаел, как протича операцията, щял да се престраши много по-рано.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини