Д-р Димитър Шишков е първият професор на УМБАЛ „Пловдив
12/03/2018
 

Ръководството на болница "Пловдив" поздравява д-р Димитър Шишков - Началник на Клиниката по урология с присъдената му академична длъжност професор на 9.03.2018 г., като му пожелава здраве и нови професионални успехи!

Урологът д-р Димитър Шишков стана първият с академична длъжност професор в УМБАЛ „Пловдив". Известният специалист се гордее, че лечебното звено, което ръководи, е първата клиника в болницата, както и с факта, че бившата Окръжна стана университетска с неговата активна помощ, докато беше народен представител миналия мандат.

Негов принос в областта на медицината е въведеният клиничен метод за изграждане на ортотопичен пикочен мехур. При прилагането му отстраненият болен орган се замества с нов, който урологът прави от тънките черва по време на интервенцията.  Проф. д-р Шишков определя технологията като най-правилната в света. Затова в клиниката за помощ се обръщат толкова много пациенти не само от цяла България, но и от чужбина, отбелязва той.

В момента води лекционен курс на студентите от Медицинския факултет в Тракийския университет в Стара Загора. Голяма част от енергията си влага и в повишаване квалификацията на студенти, специализанти и колеги в пловдивската клиника. В колаборация с Медицинския университет-Пловдив вече са обявени 5 платени курса за обучение на медици на супермодерния тренажор за миниинвазивна хирургия, който работи в УМБАЛ „Пловдив" от началото на 2018 г. Със студентите и специализантите предстои да се проведат 5 курса, но те са безплатни. Подготвят се и няколко семинара с насоченост към лапароскопската хирургия. Целта е да се повиши квалификацията на колегите, а заедно с това и интересът на по-младите, за да останат да работят в България, посочи проф. д-р Шишков.

Той е публикувал множество статии в научни списания у нас и в чужбина, а наскоро излезе монографията му „Деривация на урината". 

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини