40 минути игра навън могат да спасят детето от късогледство
19/02/2018

Д-р Гергана Попова, началник на отделение по очни болести в “УМБАЛ  - Пловдив”:

40 минути игра навън могат да спасят детето от късогледство 

Кога за последен път водихте детето си на очен лекар? Знаете ли колко време прекара днес пред компютъра? Колко често му казвате да излезе навън и да играе? Тези въпроси задава на родителите, които водят децата си за преглед в очно отделение на “УМБАЛ  - Пловдив“ началникът д-р Гергана Попова.

Нейни наблюдения сочат, че малчуганите, които страдат от късогледство /миопия/, стават все повече. Тази тенденция е характерна не само за нашата страна, но и за цял свят. И макар че не може да се говори за епидемия, все повече майки и татковци търсят консултация със специалист. Водещият пловдивски офталмолог посочи, че през 1990 г. в Израел е направен мониторинг сред младежи, което установява, че 20% от тези, постъпващи в армията на възраст 18 г., са били с късогледство, а през 2002 г. процентът вече е 28%.  Изследването е проведено сред 1 млн. души. Друг скрининг, проведен сред 25 000 деца в Китай посочва, че миопията /б.а. – късогледството/ се увеличава с 2% на всеки час близка работа. Една от основните причини е генетична, късогледството се унаследява - децата на родители, които страдат от това заболяване, са 6 пъти в по-голям риск, отколкото останалите, посочи д-р Попова. За останалите случаи очната лекарка е категорична, че таблетите и смартфоните носят голяма вина, за да се развие късогледство. По-добре е децата да стоят на компютър или на телевизор, защото техните екраните са големи. При по-малките устройства всичко е много ситно и напрежението за зрението е много голямо. Така децата от малки правят спазъм на акомодацията, а оттам нататък се покачват диоптрите. В резултат на това от нормално зрение за тази възраст - хиперметропия или далекогледство, те развиват късогледство. Симптомите са ясни – децата започват да се оплакват от главоболие, от замъгляване, четат от много близко разстояние. Как може зрението на децата да бъде предпазено  рано? Вече има апарат, който може да изследва рефракцията при деца и до 1 година, не само при оплаквания, но и профилактично, посочи д-р Попова. Според нея е задължително да се изследват, за да се знае какво е състоянието на рефракцията.  На 3 г. те вече показват картинки и е задължително да се проследяват. Няколко неотдавнашни проучвания установиха, че прекарването повече време на открито може да помогне за предотвратяване или намаляване на развитието на късогледство при децата. Миопията значително намалява при ученици, които имат 40 минути дейности навън. Проучвания показват, че случаите намаляват от 39 на 30 процента. Д-р Попова предупреди, че смартфоните и таблетите влияят на биохимичните процеси в ретината и имат роля за увреждане на зрението. Напоследък все повече млади хора – между 30 и 50 години, вече имат катаракта. Затова минимално да се ползват тези устройства. Има и пациенти около 50 години с дегенерация на макулата, която преди се диагностицираше при хора на 80-те и нагоре. Единствено специалните електронни четци са безопасни, защото светлината не идва отдолу, а отгоре, върху текста. Различната технология ги прави безопасни.

По отношение на лечението началникът на отделението в “УМБАЛ - Пловдив“ отбеляза, че отхвърленият и отречен преди 10-15 години атропин, който се ползваше за разширяване на зениците при изследване, е реабилитиран. Съвременни изследвания показват, че медикаментът може да се прилага в малки дози за лечение на късогледство. Тази метод е популярен в източноазиатските страни, където миопията е много разпространена, отбеляза д-р Попова.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини