Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, ректор на МУ-Пловдив
19/12/2017
 

Тренажорът по ендоурология е базиран в УМБАЛ „Пловдив", където е една от най-елитните урологични клиники у нас

 

Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн, ректор на Медицинския университет в Пловдив и доц. д-р Димитър Шишков, дм, началник на Клиниката по урология към УМБАЛ „Пловдив" символично прерязаха лентата на единствения в България тренажор за обучение на студенти в сферата на ендоурологията. Апаратът е базиран в хирургичния блок на лечебното звено, който е най-модерно оборудваният в Пловдив.

На откриването присъстваха изпълнителният директор на болницата д-р Иво Мильотев, главната сестра Елена Симеонова и целият екип на клиниката.

Проф. Костянев обясни, че тренажорът е ситуиран в УМБАЛ „Пловдив", защото      доц. Шишков е създал елитна урологична клиника не само за мащабите на Пловдив, но и за цялата страна. Решихме симулационния    апарат за ендоурология да е тук, защото е най-подходящото място - тази клиника е една от най-добрите. В нея практикуват много млади иновативни лекари, които създават нови стандарти в медицината. А много скоро тук ще работи и първият професор в лицето на началника доц. Шишков.

Ректорът припомни, че болница "Пловдив" от известно време е университетска, а той като ректор отговаря за технологичното развитие на този тип лечебни заведения, които трябва да са на високо ниво. „И последният аргумент - простатата съвсем не е проста работа, както някои си мислят", в свой стил се пошегува проф. Костянев. Той припомни, че и друг път е казвал - бъдещето на медицината е в онези дисциплини, които започват с буквичката „Р" - рехабилитационна, регенеративна, репродуктивна, роботизарана медицина. „Миниинвазивната и лапароскопската техника изискват да научиш мозъка, ръцете и очите да работят по съвършено различен начин. Това е поглед към 3-то десетилетие на нашия век. Спазихме моя принцип да инвестираш там, където си най-силен", заяви ректорът. 

Доц. Шишков благодари на проф. Костянев и припомни, че по негова идея се създава консорциум на университетските болници, за да могат студентите да трупат знания от най-добрите звена към тях. Това обединение събира максимален брой водещи специалисти в различните области на клиничните дисциплини. Началникът на урологията в УМБАЛ „Пловдив" благодари и на Меглена Кунева, която през 2015 г. бе министър на образованието и осигури необходимите 400 000 лв. за закупуване на апарата.

Тренажорът е прекрасна придобивка за студенти и бъдещи специалисти. Той може да симулира всички видове операции на простатата и на пикочния мехур. Той се приближава почти на 99% до реалната работа и дава указания какво още трябва да бъде извършено, за да е пълноценна интервенцията, поясни доц. Шишков. Той даде пример, че когато студентите правят „оглед на пикочния мехур" на симулационния апарат, те се научават да следят внимателно тъканите, тъй като тренажорът им посочва колко процента са пропуснали. Страхотен плюс за студентите е, че докато се обучават, могат да погледнат в съседното помещение, където се правят реалните операции.

Началникът на клиниката сподели, че двама студенти стояли пред тренажора 12 часа в събота, докато го пробвали, много се забавлявали, защото е като видеоигра. Проф. Костянев добави, че геймърите много по-бързо се справят с този тип обучение и с летящ старт навлизат в цялата лапароскопска и миниинвазивна хирургия.

Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив" в сътрудничество с Медицинския университет в Пловдив ще направят програма за обучение на студенти и специализанти, която ще стартира през 2018 г.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини