Обучават студенти на супермодерен тренажор в УМБАЛ “Пловдив”
01/12/2017

Студенти по медицина  и специализанти започват обучение на супермодерен тренажор в клиниката по урология в УМБАЛ “Пловдив”. Новият апарат за миниинвазивна хирургия “Virta Med” е швейцарски и дава възможност на него да се извършват всички видове операции на пикочния мехур и простатата, техниката е от изключително висок клас и се доближава почти напълно до реалните интервенции, посочи началникът на клиниката доц. д-р Димитър Шишков, д.м.

Тренажорът е закупен със съдействието на Меглена Кунева, като министър на образованието. През 2015 г. са предоставени целево 400 000 лв. на  Медицинския университет-Пловдив за закупуване на апарата, на който да бъдат обучавани студенти в клиниката по урология към УМБАЛ “Пловдив”.

“Още преди 2 години с ректора на ВУЗ-а чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн предложихме всички университетски болници в града да се обединят около обучението на студентите. Тогава се реши апаратът да бъде ситуиран в първата клиника в УМБАЛ “Пловдив”, нашата”, заяви доц. Шишков.

Курсът по ендоурология за студенти и специализанти започва по програма на Медицинския университет от началото на 2018-а.

На 4 декември 2017 г., понеделник, в 11 ч. на 8-я етаж в Клиниката по урология в УМБАЛ “Пловдив” , доц.  д-р Шишков и чл.-кор. проф. д-р Костянев ще прережат лентата.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини