УСЛОЖНЕНИЯ ОТ ПРОСТУДИ ПЪЛНЯТ БЕЛОДРОБНО ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ „ПЛОВДИВ“
22/11/2017
 

Есента е един от рисковите периоди за хората с хронични белодробни заболявания, които се обострят дори само от промяна на времето. В УМБАЛ „Пловдив" вече зачестиха случаите на пациенти с изключително тежки пневмонии, последица от прекарана обикновено на крак вирусна инфекция, каза началникът на вътрешно отделение с насоченост пулмология д-р Илияна Вълканова. Най-чести са случаите на обострена астма и ХОББ /Хроничната обструктивна белодробна болест/.

Тя припомни, че миналата година отделението е било препълнено точно по Коледа и Нова година. „Противно на твърдението, че българинът по празниците седи на масата до последно и трудно влиза в болница, при нас нямаше нито едно свободно легло. Затова тази година увеличихме с 10 леглата и те вече са 38. Така че имаме възможност да поемем повече пациенти, а екипът от 6-ма специалисти е много добър", посочи завеждащата.

По мнението на д-р Вълканова вирусите отварят широко вратата на много болести, които могат да изведат за дълго пациента от строя. От тях са застрашени не само болните с хронични заболявания, но и активните хора, които контактуват повече. Затова е най-добре боледуващите да си останат вкъщи, докато оздравеят - за да не разнасят заразата, но и за да се възстановят по-бързо. А усложнения са рискови за всички. Всички помним, че свинският грип отне живота на голям брой хора между 30 и 50 години.

Всяка зима грипните щамове са различни спрямо предходната година. Затова основното е човек да се пази. Като се появи грипна епидемия, човек не трябва да се събира с много хора.

Когато говорим за профилактика, започваме от ваксините, които на едни хора се отразяват много добре, на други - не. Освен това има пациенти, които правят алергични реакции, защото се култивират в кокоши яйца и всички, които имат непоносимост към тях или към гентамицин, реагират зле. Някои прекарват грип след ваксинацията.

Ваксините не дават 100% гаранция - изработени са на базата на миналогодишните щамове, а дали ще са същите не се знае. Грипните вируси са много изменчиви и не може да се каже дали имунизацията ще е достатъчно ефективна. Предполага се обаче, че след поставянето й се повишава общият имунитет, което е полезно. Решението, дали човек да се ваксинира много зависи и от професията - тези, които контактуват с повече хора, е по-добре да се боцнат.

Друго известно средство за защита са антибактериалните перорални ваксини, които са направени на базата на най-често срещаните бактерии. При тях има малко по-голяма ефективност по отношение на усложненията след вирусно заболяване. Прилагат се по схеми, които са почти идентични. Всички с диабет, хронични белодробни и сърдечно-съдови заболявания, възрастните и склонните към боледуване е добре да приемат от тях.

Витамин С е силен антиоксидант, но има тенденция да се пият по 1-2 грама, което е много. Такива дози са подходящи за началото на вирусната инфекция, но да се приемат цяла зима не е необходимо. Витамин А също е антиоксидант, повишава локалния имунитет на лигавиците и е много полезен за този период, но и с него също не бива да се прекалява, защото води до хипервитаминоза. Не е лошо да се пият и други хранителни добавки за подсилване на имунитета, но да не се разчита на 100% на тях, смята д-р Вълканова.

Най-важното е хората да се предпазват - болните да пазят леглото, а здравите да внимават с кого се събират, да си мият по-често ръцете, да проветряват помещенията вкъщи или в офиса, да се обличат по подходящ начин за сезона и да се хранят пълноценно. Така все по-малко  пациенти ще казват - „хванах една настинка, а ме тръшна пневмония".

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини