Танцьори от „Чанове“ с благотворителна кауза за новородените в УМБАЛ „Пловдив“
09/11/2017
 

Изпълнители от клуб по български народни танци „Чановете" от Пловдив събират средства за закупуване на ехограф, с който да се изследват заболявания при новородените в отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив". Те вярват, че любовта към българския фолклор ще запали повече хора да участват в благотворителната кауза. Вече са поставили кутии за набиране на дарения в залите, където играят - в Рилон центъра, в Пловдивския културен институт на ул. „Иван Перпелиев" 5, до църквата „Св. Петка" и в ж.к. „Тракия" във фитнес център „Визайн". Предстои да бъдат сложени кутии и в лечебното заведение.

„Искахме да направим нещо добро за децата, които са бъдещето на нашата държава. Свързахме се с началника на отделението д-р Диана Аргирова, от която разбрахме, че екипът има нужда от ехограф. Старият е на повече от 15 години и е доста амортизиран", заяви художественият ръководител Борислав Герговски.

Д-р Аргирова поясни, че апаратът ще бъде полезен за трансфонтанелна ехография, с която се установяват мозъчни увреждания най-вече на недоносените деца, мозъчни кръвоизливи, хидроцефалия. С помощта на апарата могат да се откриват аномалии в корема, бъбреците и черния дроб. Поставянето на точна диагноза дава възможност бързо да се започне адекватно лечение. Най-ценното е, че методът е достъпен, бърз, безвреден и безболезнен за бебетата, подчерта завеждащата. От него биха се възползвали много деца, тъй като годишно през отделението преминават 250 бебета.

„За съжаление у нас дарителите са малко - предимно българи в чужбина и бизнесмени, каза д-р Аргирова. - Обикновеният човек все по-рядко се включва в подобни каузи. Затова танцьорите искат да покажат, че всеки би бил полезен, макар и с малко средства."

Пловдивските изпълнители решили да подкрепят малките пациенти, след като техни колеги от Русе помогнали на болно дете, а хореографи от Бургас закупили кувьоз.

Апаратът струва от 17 000 до 50 000 лв. в зависимост от технологичните възможности. Ако се наберат повече средства, ще бъде закупена техника от по-висок клас. Затова танцьорите са решили да разкрият и банкови сметки за дарения с надеждата, че по-успелите и заможни пловдивчани ще подкрепят благородната кауза.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини