Модерен ехографски апарат В УМБАЛ „Пловдив“ открива опасни заболявания на черния дроб
27/10/2017
 

Модерен ехографски апарат  В УМБАЛ „Пловдив" открива опасни заболявания на черния дроб

Изследването се прави с контраст без химически вещества, който се разбива на мехурчета в организма

С модерен апарат за контрастно-усилена ехография разполага отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Пловдив". Изследването се прави с контраст без химически вещества, който се разбива на мехурчета в организма. По този начин на пациентите се спестяват алергични реакции към препарата, а в определен процент отпада и необходимостта от хистологично или цитологично доказване, посочи началникът на отделението д-р Цветка Лахтариева.

Контрастно-усилената ехография бързо навлиза в диагностичния алгоритъм на редица заболявания на черния дроб, най-вече на огнищните солидни чернодробни заболявания. Контрастните вещества за ултразвук действат изцяло в кръвното русло и предоставят възможността за визуализиране на микроциркулацията в конкретната зона.  Контрастните агенти представляват микромехурчета (среден размер 2.5 µm), изпълнени с газ и покрити с обвивка, които са приблизително с големината на еритроцитите. Същевременно те са и достатъчно малки, за да преминат безопасно през белодробната циркулация. Мехурчетата променят размерите си в зависимост от звуковата вълна.

По тази методика се контрастират огнищни лезии в черния дроб и бъбреците, за да се разграничат доброкачествените от злокачествените или туморните формации. Освен това се определят и подвидовете при доброкачествените лезии в черния дроб, като хемангиоми, аденоми, огнища на стеатози и др.

Ехографски наблюдението се провежда на 2 екрана, като се проследява поведението на образа според задържането и изчистването на контраста. Това ни помага да проследим метастазирането на черния дроб и да назначим правилната терапия, заяви д-р Лахтариева. Според нея благодарение на модерната апаратура за контрастно усилена ехография при огнищни формации на черния дроб в отделението по гастроентерология към УМБАЛ „Пловдив" значително е нараснал броят на новооткритите случаи.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини