За трети път от началото на 2016 година:
12/10/2016
 

В Клиниката по урология към УМБАЛ „Пловдив" извадиха тумор с дължина над 35 см и с тегло над 5 кг

 

Народният представител доц. д-р Димитър Шишков, който всеки понеделник консултира пациенти в Клиниката по урология към УМБАЛ „Пловдив",  извади огромен тумор с дължина 35 см и с тегло близо 6 кг от корема на 77-годишна жена.

Пациентката е от Стара Загора и решава да си направи преглед в лечебното заведение. Пред известния уролог заявява, че няма никакви оплаквания. Коремът й беше видимо надут, а болната сподели, че от известно време е забелязала промяната, но въпреки това не е търсила лекарска помощ, разказа депутатът и бивш шеф на клиниката.

Когато направили операцията, специалистите установили, че всички вътрешни органи, включително стомаха  и червата, били силно избутани в лявата половина на корема, защото дясната е заета от огромен тумор. Злокачествената формация тръгвала от десния бъбрек и прораснала в дебелите черва и 12-пръстника /дуоденума/. Уролозите - доц. д-р Димитър Шишков, д-р Стефан Тодоров и д-р Стефан Дечев, премахват тумора от засегнатите органи. Интервенцията продължи 2,5 часа, най-важното е, че пациентката почти не загуби кръв, а в момента е в много добро състояние, увери доц. д-р Шишков.

Той отбеляза, че от началото на годината за трети път оперира такъв огромен тумор - с дължина над 35 см и тегло между 5 и 6 кг. „Тенденцията е доста тревожна, защото показва, че пациентите не следят здравословния си статус и затова зачестяват запуснатите случаи. По този начин хора с ниска здравна култура изяждат парите на другите, които се грижат за здравето си. Операция като направената би струвала над 30 000 евро, ако болният трябва да си я плати сам", заяви урологът. Неговата препоръка е да се търси консултация с лекар навреме и в никакъв случай да не се чака последния момент. По този начин и шансът за по-висока преживяемост на болните е по-голям.

още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини