МБАЛ „Пловдив“ става университетска болница
01/07/2016

МБАЛ „Пловдив" вече е университетска болница. Това съобщи заместник- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков при откриването на напълно обновения хирургичен блок на Клиниката по урология и интензивния сектор към Неонатологичното отделение в МБАЛ „Пловдив". По думите му това ще даде възможност многопрофилната пловдивска болница да кандидатства по европейските програми, за да обновява базата си и да се конкурира с останалите болници. Директорът на болницата доц. Георги Йорданов допълни, че след преобразуването ще се търси развитие в научно-преподавателската област с разкриване на нови клиники и база за обучение на студенти, лекари и докторанти.  

 

„Клиниката по урология, която беше открита преди няколко месеца, е първата лястовица в политиката на болницата да се превърне в такъв научно-преподавателски център", посочи доц. Йорданов. Клиниката, в която се лекуват пациенти от цяла България не е била обновявана повече от 20 години. Днес, тя е оборудвана с висококачествена апаратура, каза още директорът на болницата в присъствието на основният изпълнител по модернизацията инж. Янко Бизов, управител на „Бултехно Мед".
Доц. Георги Йорданов не скри, че болницата е длъжник и към другото реновирано отделение - това по неонатология, а зам.-министър Шарков призна: „Винаги съм смятал, че в отделение като това не работят хора, а ангели, защото това, което те правят е несравнимо с останалото в медицинската сфера". 
В отговор на журналистически въпрос доц. Георги Йорданов заяви, че и в момента „МБАЛ „Пловдив" стои добре на пазара. Всяка година 30 хиляди пациенти се хоспитализират в болницата и още 40 хиляди преминават през спешното отделение. За реновирането на двете отделения държавата е отпуснала 500 хиляди лева. И двете лечебни звена са оборудвани с високотехнологична апаратура и гарантират европейско качество на инвестициите, увериха още от ръководството на болницата. След реализирането на проекта на здравното министерство за спешната помощ притока от пациенти ще се увеличи, а болницата ще има най-модерното спешно оборудване в Южна България", каза още доц. Йорданов.
 

 

още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД 

 
Последни новини