Най-известният лекар в криохирургията и уролози в МБАЛ „Пловдив“ оперираха възрастен мъж
10/06/2016

Как криохирургията може да спаси болни от злокачествени и доброкачествени тумори демонстрира известният италиански специалист д-р Франко Луняни пред екипа на клиниката по урология в МБАЛ „Пловдив“.

Методът евност, но в съвременната българска медицина не е достатъчно популярен, макар че в САЩ, Италия, Германия, изобщо в цял свят набира скорост от 25 години, обясни завеждащият д-р Васил Павлов. Той заедно с колегна лечение чрез замразяване не е нов, прилагал се е още в дълбока драта си д-р Никола Михайлов под наблюдението и следвайки инструкциите на д-р Луняни оперираха 82-годишен мъж с увеличена простата със специален апарат за криохирургия. Пациентът от няколко години се е лекувал с хапчета, но обезпокояващите симптоми - често и затруднено уриниране, не са изчезнали.

 

Гостът посочи, че криохирургията е безкръвен мини инвазивен метод, той е дори по-щадящ за пациента от лапароскопските интервенции. При него на практика не се стига до изрязване на тъкани от органите, което позволява на организма да се възстанови много бързо. Тъй като интервенцията е ниско рискова е подходяща за хора, при които основното заболяване се съпътства и от други придружаващи. Прави се с въглероден оксид и течен азот

Прилага се за лечение на различни заболявания във всички сфери, където се провежда оперативно лечение - урологията, гинекологията, ортопедията и травматологията, а също и в неврохирургия, гинекология. Успешно се лекуват туморни формации на бъбреците, на панкреаса, белия и черния дроб, дебелото черво, както и в костите. Със замразяването на практика се стопира развитието на туморния процес, обясни д-р Никола Михайлов.

Д-р Луняни е признат за най-добрия специалист в света и в момента е почетен председател на Световното общество по криохирургия.

 още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини