Водещ US хирург оперира и консултира пациенти в МБАЛ “Пловдив”
09/09/2015

Водещият специалист по пластична и реконструктивна хирургия д-р Дъглас Дидо направи 3 изключително сложни операции на носовете на трима пловдивчани. Американският специалист по хирургия на главата и шията гостува в отделението по Уши, нос и гърло в МБАЛ „Пловдив“ по покана на началника д-р Асен Асенов.

Случаите бяха не само изключително трудни, но и изискваха продължителна работа, защото е огромно изпитание да поправяш чужди грешки, заяви д-р Дидо. Всеки пациент е отнел на екипа по 7-8 часа в операционната. Освен д-р Асенов в интервенциите са участвали  всички лекари и специализанти от отделението.

Първа на интервенция е подложена 29-годишна пловдивчанка с тежък дефект в структурата на носната пирамида, преживяла 3 неуспешни ринопластики. След 7-часова реконструктивна операция е изградена нова стена. Успяхме да компенсираме дефекта посредством костно-хрущялна присадка от носната преграда, без да се налага да се взема материал от други места, обясни д-р Асенов. Той подчерта, че лекарите са работили в трудни условия – при стеснено поле за действие и много голям дефект. 
 
 

Вторият пациент също е претърпял три операции, но от рецидивиращ карцином на кожата на носа, довел до необходимостта и от няколко последващи ринопластики. Въпреки лечението 55-годишният мъж имал козметичен дефект на едната ноздра. Специалистите от болница „Пловдив“ приели да го оперират, тъй като от 6 месеца онкологичното заболяване е в ремисия. Възстановяването на ноздрата отне 8 часа в операционната.

Д-р Дидо приложи изключително елегантен метод - чрез попълване с тъкани бе премахната деформация на меките части на носа при 40-годишна дама. Д-р Асенов заяви, че и тази пациентка преди това е преживяла 2 неуспешни реконструктивни интервенции.
 
 

Едновременно с операциите американският гост консултира над 15 проблемни пациенти, които се нуждаят от пластики. Гостът увери, че болница „Пловдив“ разполага с необходимите условия и оборудване за този тип хирургия. Той призна, че е впечатлен от екипа на отделението по Уши, нос и гърло. „В моята 38-годишна практика съм мислил да приложа някои иновативни техники, които видях завеждащият д-р Асенов да изпълнява с лекота, но не съм го направил. Посещението в Пловдив също обогати моя опит“, призна водещият специалист.

Хирургът заяви, че напълно подкрепя стремежа на хората да изглеждат добре и заради това да правят някои промени във външния си вид. В САЩ най-често ползваната пластична интервенция е поставянето на ботокс – над 3 млн. души годишно. На липосукция се подлагат около 800 000 американци, а 700 000 си правят фейслифт. 
 
 

Д-р Асенов отправил поканата си към американския си колега да посети болница „Пловдив“  по време на най-големия форум по ринопластика, проведен в Милано през март тази година. В Италия д-р Дидо направил презентация на лечение на проблемни пациенти, нуждаещи се от естетични интервенции. Приел с удоволствие да работи в нашата страна, където идва за първи път. Преди да оперира в Пловдив, американският лекар изнесъл 2 лекции пред колеги от Българското ринологично дружество. В едната посочил как в Щатите планират и проследяват пациенти с риноплатики, а във втората споделил своя 30-годишен опит от приложение на различни техники във фейслифта.

Д-р Дидо има частна клиника в Палм Бийч Гардънс във Флорида. Зад гърба си има над 4000 операции на лице и нос, над 2000 фейслифта и още толкова липосукции.
 
 
 
 
Последни новини