Проф. Роберт Мругас провежда двудневен уъркшоп в урологията на МБАЛ „Пловдив“
08/12/2014
 

Световноизвестен уролог спаси петима наши пациенти от инконтиненция

Световноизвестният полски уролог проф. д-р Роберт Мругас демонстрира иновативни съвременни техники в лечението на инконтиненция (неволно изпускане на урина) в клиниката по урология в МБАЛ „Пловдив". Двудневният уъркшоп, организиран със съдействие на фирма „Неомедика", започна днес и ще продължи утре. В него участват, както уролозите от бившата ОРБ, така и техни колеги от УМБАЛ „Св. Георги" и МБАЛ „Каспела".

Днес бяха оперирани двама мъже. Единият е 72-годишен, който страда от инконтиненция след тотално отстраняване на простатната жлеза заради онкологично заболяване. Екипът на клиниката под ръководството на полския специалист постави TRT-слинг, чиято дължина се настройва, след което спира неволното изпускане на урина. Вторият опериран е 82-годишен мъж, на когото преди 14 г. е отстранен пикочният мехур и е поставен ортотопичен мехур /изработва се от собствените черва на болния/. В последните години пациентът развил инконтиненция. По време на интервенцията му е поставен Urolastic - на няколко места около уретрата е инжектиран специален гел, който се втвърдява на място и спира неволното изпускане на урината. Техниката е подходяща повече при жени, отколкото при мъже, посочи проф. Мругас, който е направил повече от 1000 манипулации в цял свят. Процедурата се понася изключително добре от пациентите, защото се прави в амбулаторни условия и трае 15-20 минути.  Заради различните анатомични особености при двата пола има  разлика в прилагането й при дамите и господата.

„Утре ще бъдат оперирани още двама мъже и една жена, каза доц. д-р Димитър Шишков, депутат и доскорошен ръководител на клиниката в МБАЛ „Пловдив". - До голяма степен с колегите сме запознати с новите методи, прилагани в Европа, но материалите, с които се извършват  са скъпи и труднодостъпни за българските пациенти. Операциите в уъркшопа се реализират, благодарение на ръководството на МБАЛ „Пловдив" и лично на директора доц. Георги Йорданов, осигурили необходимите консумативи за петимата пациенти." Доц. Шишков увери, че клиниката веднага може да започне да прави тези интервенции, но болните ще трябва сами да заплащат за слинговете.

Известният пловдивски уролог припомни, че инконтиненцията се среща при мъже и жени над 40 години. С напредването на възрастта неконтролираното изпускане на урина при кихане, кашляне, рязка промяна на тялото се усилва, особено на хората над 60 г. Обикновено болестта се свързва с раждания при жените, отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, рязко напълняване или предклимакс. Често се появява след операции или след преживени травми.

Проф. Мругас работи в Университетската болница „Проски хоспитал" във Варшава. Освен урология има защитени специалности по ортопедия и обща медицина, както и бизнес администрация.

Слингът представлява специална биосъвместима лента, с която се поддържат пикочният мехур и уретрата в правилно анатомично положение. Технологията си е извоювала признанието „златен стандарт" сред съществуващите методиу, заради своята безопасност, нетравматичност и кратък възстановителен период. Самата интервенция за поставяне на слинг трае около 30 минути. А усещането за сухота е моментално.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини