Интервю с д-р Аргирова за БНТ-2
29/05/2014

 

Д-р Аргирова, "МБАЛ - Пловдив":

"Не гледайте децата си по книга, а както ви учат те."

 

Колко време след раждането трябва да се кърми бебето? Може ли в първите след 6 месеца от живота да му се дава вода? Опасно ли е да се маже със свинска мас и да се осолява?

Това бях част от въпросите, на които даде отговор началникът на отделението по неонатология в "МБАЛ  - Пловдив" д-р Диана Аргирова в сутрешното предаване на БНТ-2 „Отглеждане на кърмачето и малкото дете" на 29 май 2014 г.

Все повече майки кърмят децата си и по-голяма част от тях спазват препоръката на Световната здравна организация в първите 6 месеца от живота на бебетата да не им дават вода, каза лекарката. Пиенето на вода не е необходимо, защото кърмата съдържа 85-94% течност. Дава се допълнително при големи жеги и ако хлапето е болно - с висока температура, повръщане и разстройство. Водата задължително се преварява и не бива да се подслажда, за да не се отбие детето.

Бебето трябва да се захрани от гърдата на майката до 30 минути след идването му на бял свят и да се слага винаги, когато поисква, а не по график или когато заплаче. Малчуганът се разревава не защото е гладен, а когато му е топло, нещо му убива или просто иска да бъде гушнато от майката, за да усети нейната близост, както е било в утробата. За да го успокоите, не му давайте биберон-залъгалка, защото и той води до отбиване.

Естественото хранене е здраве за цял живот - кърмените хора по-рядко боледуват и на 40, и на 60 години. То обаче не е препоръчително след 6-я месец. След тази възраст детето трябва да започне да консумира твърда храна, да се научи да дъвче, в резултат на което да проговори.

Според д-р Аргирова водата е много полезна за бебетата, но осоляването при къпане не е добра практика. Тя се прави от поколения наред у нас, за да не мирише човек като порасне. Но процедурата дразни нежната бебешка кожа и е възможно да предизвика обриви. Лекарката припомни, че преди година след осоляване почина бебе. За да се спази традицията от времето на нашите баби, може един път във ваничката да се сложи щипка сол, но не повече.

Докато детето е малко, не бива да се прекалява и с козметичните продукти. Те трябва да се от висок клас и да са предназначени специално за бебета.  Разрешава се ползването и на стерилизиран зехтин.

Не повивайте децата, за да изправите краката им, опасно е - повоят спира правилното развитие на тазобедрените стави и те се изкривяват, предупреди д-р Аргирова. „Нали сте виждали 40-годишни с патешка походка? Това е резултат от пристягането им като бебета", посочи тя.

Не гледайте децата си по книга, а както ви учат те, защото имат силни инстинкти, които ние вече сме изгубили, препоръча неоналотологът.

Обновено отделение по ревматология

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини