Д-р Таня Андреева впечатлена
Пациентите няма да останат без лични лекари, увери здравният министър
24/05/2014

Д-р Таня Андреева впечатлена от първия в Пловдив Медико-социален кабинет за детско и женско здраве

        Чудесен кабинет, на добър час! Така здравният министър д-р Таня Андреева откри в МБАЛ “Пловдив” първия в града и региона Медико-социален кабинет за детско и женско здраве.

        На официалния му старт  присъстваха депутатът от “Коалиция за България” и член на парламентарната здравна комисия проф. Красимир Мурджев и Минка Сърнешка, общински съветник от левицата в Пловдив. Най-важното е децата ни да се раждат живи и здрави, а младите хора да остават в България, тук да създават и възпитават децата си, добави здравният министър.

       Над 180 000 лева са инвестирани в специализирания кабинет, който разполага с модерна апаратура за диагностика – японски ехограф от най-висок клас, фотоколпоскоп, монитор и електрокоагулатор, посочи началникът на АГ отделението в болница “Пловдив” д-р Жорж Пелев. Д-р Андреева остана впечатлена от фотосите по стените на кабинета на заченати ин витро деца.

       Преди да бъде прерязана лентата директорът на болницата доц Георги Йорданов обяви, че в края на юни МБАЛ “Пловдив”, съвместно с Българския лекарски съюз и Факултета по обществено здраве към Медицински университет организират форум по проблемите на демографската криза у нас. Той ще се проведе под патронажа на министър Андреева.

       Пред журналисти здравният министър обясни, че медико-социални кабинети като този в Пловдив ще бъдат разкрити в 28-те областни болници в страната, както и в 16 общински. Целта е младите, бременните, двойките с репродуктивни проблеми, както и възрастни, над 65 години да получават подкрепа и информация.

       В бъдеще мрежата ще се разрастне с патронажни центрове, субсидирани по ОП “Развитие на селските райони”. Мобилни екипи ще посещават домове на пациенти в труднодостъпни и планински райони. “Понякога на хората там коства много време и средства, за да стигнат до правилния специалист, който да разреши техния здравословен проблем”, каза министър Таня Андреева. В мобилните екипи ще бъдат включени психолози и социални работници. При нужда след консултациите пациентите ще бъдат превозвани до съответните здравни заведения.

        “Няма никаква опасност 1 милион души да останат без лични лекари. Договорът с НЗОК за тази година е сключен и касата ще продължи да плаща за медицинските услуги”, заяви в отговор на журналистически въпрос д-р Андреева. “Мисля, че е крайно време хора, които не разбират от здравеопазване да спрат да го коментират и да внасят напрежение сред медицинското съсловие и гражданите”, посочи тя.

       Министър Андреева уточни, че вече са внесени предложения за промяна в Закона за здравето, които ще бъдат гласувани от Народното събрание. Според тях  ще бъде удължен срока за добиване на специалност “Обща медицина”  от личните лекари с пет години, което ще им позволи да продължат работата си. Успоредно с това МЗ води разговори с ректорите на Медицинските университети от есента да се въведе дистанционно обучение. Статистиката сочи, че фамилните лекари без специалност са между 700 и 800.

       Председателят на Лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев подари на министър Андреева свещ с Благодатния огън от Божи гроб като символ на надеждата.

 

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини