Италиански професор оперира в МБАЛ - Пловдив
13/05/2014
 

В МБАЛ "Пловдив" спасиха коляното на 63-годишна пациентка

Ортопеди от болницата направиха интервенцията с водещия италиански  специалист проф. д-р  Микеле Роза

Днес, ортопедичен екип на МБАЛ "Пловдив" и един от водещите специалисти в тази област  в Европа - проф. д-р Микеле Атилио Роза от Медицинския университет в Месина, Италия подмениха колянна става на 63-годишна пациентка след двучасова операция днес.

"Жената страдаше от тежка артрозна болест /изшипяване/ на дясното коляно. Дойде в болницата с непоносими болки и затруднени движения, които имала повече от 3 години. Предложих да й имплантираме изкуствена става и тъй като избрахме италианската "Само", поканихме проф. Роза за интервенцията", разказа д-р Никола Измирлиев, началник на отделение по ортопедия и травматология в МБАЛ "Пловдив", който заедно с д-р Емил Миланов и анестезиологът д-р Златка Георгиева оперира пациентката. Поставената тотална колянна протеза е флексибилна и гарантира пълен обем движения. След два дни медиците ще вдигнат жената и ще натоварят на 100% коляното с движения.

Операцията мина много добре, благодарение на българските ортопеди, които имат богат професионален опит и разполагат с високотехнологични възможности в операционната, каза проф. Микеле Роза. Той си пожела отново да работи в МБАЛ "Пловдив" и да участва в интервенции в по-сложни и в хирургични интервенции при туморни заболявания. Професорът е сред изтъкнатите специалисти в Европа в областта на ортопедията и травматологията, директор на Училището за специализанти по ортопедия и травматология към МУ в Месина и председател на Организацията на италианските ортопеди. Проф. Роза е президент от италианска страна на фондация "Черноморско-Средиземноморска медицинска академия".Това е третата колянна става, която водещият европейски специалист подменя у нас. Участвал е и в 3 интервенции на тазобедрени стави.

Прочетете още новини свързани с "МБАЛ - Пловдив" АД

 
Последни новини