05 юли 2010 г.
05/07/2010

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

05.07.2010 г.

 

д-р Димитър ШИШКОВУникална лапароскопска операция извърши д-р Шишков от МБАЛ „Пловдив”

За пръв в България  завеждащият на Урологичното отделение в МБАЛ „Пловдив” д-р Димитър Шишков Д. М. днес извърши уникална лапароскопска операция по премахването на пикочен мехур. Класическата операция, която се извършва по отворен начин – цистектомия, е най-голямата операция в урологията.

Разликата между класическата и този вид операция е, че  в случая се работи от 4 до 5 малки отвора от около 1 см през корема, като се поставят специални инструменти и оптика вътре в корема и се гледа на монитор.  Предимството на лапароскопската операция е, че няма разрези на коремната стена, при нея няма никакво кървене, не се налага кръвопреливане, работи се на микроскопско ниво, като се премахват и най-малките съмнения за метастази. Другото важно предимство е, че възстановителният период е много кратък – на четвъртия- петия ден пациентът може да се прибере в къщи, докато при класическата операция този период е 15 – 20 дни. Изключително важен момент е,  че в случая почти няма болка, обясни доктор Шишков.

Премахването на пикочния мехур заедно с лимфните възли в малкия таз е  изключително сложна и трудоемка работа, тъй като се извършва на изключително неудобно място. До този етап бяхме едни от водещите в България,  които правеха тази операция плюс заместването на пикочния мехур с нов такъв от тънки черва, уточни ръководителят на отделението по урология в МБАЛ „Пловдив” д-р Шишков и допълни: „Тръгна едно благородно съревнование между нас и д-р Генадиев, който се занимава със същите проблеми в Правителствена болница и има изключително голям натрупан опит, но ние успяхме да станем първи в случая”

Уникалната операция, извършена днес в МБАЛ „Пловдив”, поставя и друг своеобразен рекорд – продължила е едва 4.5 часа, докато една такава на запад трае между 8 и 12 часа. Но пациентът беше изключително слаб и много подходящ за тази процедура, което ни улесни, каза още водещият уролог д-р Димитър Шишков.

 

- Назад към Архив Новини

 
Последни новини